Štátne dlhopisy: Čo by ste mali vedieť o záporných úrokoch

, bloomberg Foto: SITA

Existuje len málo analytických modelov a ešte menej historických príkladov vhodných k pochopeniu širších ekonomických, finančných, politických a sociálnych dôsledkov súčasnej situácie. Globálny finančný systém je totiž založený na kladných nominálnych úrokových sadzbách. Plávame v nepreskúmaných vodách.

Celosvetový trend extrémne nízkych úrokových sadzieb tak nerušene pokračuje. Nemci v tomto historickom fenoméne jednoznačne vedú, v rámci indexu nemeckých dlhopisov Bloomberg Germany Sovereign Bond Index sa záporná sadzba objavuje v 30 z 54 sledovaných cenných papierov. V prípade ostatných európskych trhov je posun k trendu záporných výnosov rovnako viditeľný. Podľa odhadov JPMorgan majú v eurozóne zápornú sadzbu emisie za celkom 1,5 bilióna eur, a to aj v krajinách ako Rakúsko, Dánsko, Fínsko, Holandsko a Švajčiarsko. A zďaleka nejde len o sekundárny trh. Éru rekordne nízkych výnosov zažívajú aj dlhopisy periférnych krajín eurozóny, ako sú Taliansko alebo Španielsko. Rovnako tak sú na minimách výnosy dlhopisov renomovaných firiem, medzi ktoré patrí napríklad Nestlé alebo Shell.

Ochota investorov dať za cenný papier viac, než koľko dostanú späť je nelogická len zdanlivo. Nie je to ani zďaleka tak iracionálne, takéto rozhodnutie neovplyvňujú ani regulačné požiadavky ani averzie k riziku. Európska centrálna banka v marci spustí program kvantitatívneho uvoľňovania, a niektorí investori preto veria, že na odkúpení štátnych dlhopisov môžu zarobiť tak, že ich predajú centrálnej banke za vyššiu cenu.

Dôvodov pre tento optimizmus investorov je niekoľko. Vplyv kvantitatívneho uvoľňovania je totiž umocnený naďalej stagnujúcim ekonomickým rastom, nízkou infláciou a hrozbou deflácie. Svoju úlohu zohrávajú aj geopolitické problémy a chaotická politická situácia v Európe. Stav podporuje aj nepriaznivá demografická skladba európskeho obyvateľstva a rastúca nerovnováha spôsobená aj technologickým pokrokom.   

Záporné sadzby sú pre banky a poskytovateľov dlhodobých poisťovacích produktov výzvou, pokiaľ ide o udržanie klientov. Už teraz "trestá" čoraz vyšší počet európskych bánk vkladateľov za to, že si u nich ukladajú svoje peniaze. To je ďalší dôkaz toho, že sa situácia z trhu so štátnymi dlhopismi prelieva ďalej. Vedľajším efektom je tiež slabšie euro, tlak na spready ďalších bondov a podpora pre akcie. Pre Európu to môže znamenať plochejšie výnosové krivky, zatiaľ čo sa záporné sadzby budú postupne rozširovať aj na dlhšie splatnosti. Historickým predobrazom je trh s japonskými dlhopismi.

Čo to znamená pre držiteľov amerických vládnych dlhopisov? Spolu s európskymi výnosmi klesajú aj tie americké. Zlepšujúci sa stav ekonomiky USA spolu s očakávanou divergenciou menovej politiky ECB a FEDu podporí vzájomné vzďaľovanie výnosov v eurozóne a Amerike.

Režim extrémne nízkych úrokov zatiaľ vydrží. V strednodobom horizonte môže tento vysoko neobvyklý jav priniesť európskej ekonomike nielen výhody, ale aj veľké riziká. Umocnené ilúziou likvidity trhu ide o prostredie, v ktorom malá zmena v pravdepodobnostiach budúceho vývoja a v očakávaniach môže vyústiť do prudkých pohybov cien aktív.

Autorom je Mohamed El-Erian, dlhopisový expert a hlavný ekonomický poradca Allianz.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy