Dôvera v priemysle vo februári rástla

Hodnotenie očakávaní priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace sa vo februári zvýšilo až o 17 bodov na 32 bodov, čo predstavuje najvyššiu hodnotu od mája 2011.

Dôvera v priemysle na Slovensku sa vo februári zlepšovala. Vyplýva to z údajov pravidelného konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR v priemysle. Indikátor dôvery v sektore totiž vo februári oproti januáru stúpol o 4 body na úroveň 6,3 bodu a dostal sa tak aj 4,3 bodu nad úroveň dlhodobého priemeru. Rast indikátora podľa štatistikov ovplyvnil najmä priaznivý vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace.

Trend priemyselnej produkcie mal vo februári mierne klesajúcu tendenciu, hodnotenie sa znížilo o 1 bod na 3 body. Najvýraznejší pokles uviedli producenti vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii a v chemickom priemysle. Naopak rast zaznamenali výraznejšie len v dodávke elektriny, plynu a pary a výrobe strojov a zariadení.

Pohľad na celkovú úroveň objednávok sa po minulomesačnom raste zhoršil, keď ukazovateľ klesol o 6 na záporných 12 bodov. Pokles objednávok avizujú vo výrobe strojov a zariadení, drevených a papierových výrobkov a dopravných prostriedkov. Väčšina respondentov, až 82 %, považuje súčasné objednávky za dostatočné a 16 % respondentov ich pokladá za nedostatočné. Rast úrovne objednávok respondenti nepredpokladajú v žiadnom priemyselnom odvetví.

Hodnotenie objednávok na export pokleslo o 3 body na mínus 9 bodov. Pokles objednávok na export uviedli vo výrobe drevených a papierových výrobkov, strojov a zariadení a potravín. Podobne ako pri domácich objednávkach rast neočakávajú v žiadnom odvetví, s výnimkou výroby farmaceutických výrobkov. Podiel respondentov, ktorí považujú súčasnú úroveň objednávok na export za dostatočnú, dosiahol 88 %.

Zásoby hotových výrobkov v priemysle vidia oproti januáru podniky horšie, keď ukazovateľ klesol o 1 bod na 1 bod. Pritom pokles zásob predpokladajú len mierne v troch odvetviach, a to dodávka elektriny, plynu a pary, výroba dopravných prostriedkov a výroba počítačov elektronických a optických výrobkov. Naopak rast zásob sa očakáva v ťažobnom priemysle a výrobe strojov a zariadení. Až 96 % respondentov vážených produkciou považuje stav zásob za primeraný.

Saldo priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace sa vo februári zvýšilo až o 17 bodov na 32 bodov, čo predstavuje najvyššiu hodnotu od mája 2011. Zvýšenie produkcie predpokladajú hlavne vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, dopravných prostriedkov a v chemickom priemysle. So znížením produkcie počítajú respondenti vo výrobe potravín, dodávke elektriny, plynu a pary a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii.

Očakávaný vývoj cien priemyselných výrobkov zostáva podľa priemyselných podnikov už tretí mesiac v poradí bez zmeny na úrovni záporných 5 bodov. So znižovaním cien počítajú najmä vo výrobe farmaceutických výrobkov a potravín. Zvyšovanie cien predpokladajú vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, kovov a kovových konštrukcii a dodávke vody.

Hodnotenie zamestnanosti sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšilo o 2 body na mínus 7 bodov. Zvyšovanie počtu zamestnancov sa očakáva hlavne vo výrobe strojov a zariadení, dodávke vody a výrobe potravín. Naopak znižovanie počtu zamestnancov predpokladajú hlavne v dodávke elektriny, plynu a pary, výrobe farmaceutických výrobkov a kovov a kovových konštrukcii. So stabilizáciou zamestnanosti počíta 73 % respondentov.

Súvisiace články

Aktuálne správy