Agentúra Moodys prehodnocuje rating Tatra banky

Medzinárodná ratingová agentúra Moodys Investors Service udržiava dlhodobý a krátkodobý depozitný rating Tatra banky v domácej a v cudzej mene v procese revízie s možnosťou zníženia

Medzinárodná ratingová agentúra Moodys Investors Service udržiava dlhodobý a krátkodobý depozitný rating Tatra banky v domácej a v cudzej mene v procese revízie s možnosťou zníženia. Dlhodobý depozitný rating banky v domácej a cudzej mene je na stupni Baa1 a krátkodobý depozitný rating v domácej a cudzej mene je na stupni Prime-2. Agentúra zároveň potvrdila negatívny výhľad ratingu samostatnej finančnej sily, ktorý je na stupni D+, a zároveň zhoršila základné úverové hodnotenie (baseline credit assessment, BCA) banky zo stupňa baa3 na stupeň ba1.

 

Toto stanovisko agentúry Moodys nasleduje po zhoršení ratingu Raiffeisen Bank International (RBI), ktorá je majoritným akcionárom Tatra banky. Ratingová agentúra Moodys Investors Service vo februári zhoršila dlhodobé ratingy záväzkov a vkladov RBI zo stupňa Baa1 na stupeň Baa2. Agentúra zároveň zhoršila rating finančnej sily spoločnosti zo stupňa D na stupeň D-. Tomuto ratingu agentúra pridelila negatívny výhľad. Impulzom pre zhoršenie ratingu bolo zverejnenie predbežných hospodárskych výsledkov spoločnosti. RBI informovala, že v roku 2014 vykázala konsolidovanú stratu vo výške 493 mil. eur, čo zahŕňa aj zníženie hodnoty goodwillu spoločnosti.

Tatra banka bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. novembra 1990. V súčasnosti patrí do rakúskej skupiny Raiffeisen. Prostredníctvom svojej siete zhruba 150 obchodných miest pôsobí vo všetkých regiónoch Slovenska a zamestnáva približne 3 400 zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy