Splátky dlhu voči MMF a ECB sú problém, tvrdí Varoufakis

Atény chcú s medzinárodnými veriteľmi urýchlene rokovať o možnostiach, ako vykryť hroziace výpadky vo financovaní

Grécko v súčasnosti dokáže financovať chod vlády, nadchádzajúce splátky dlhu voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a Európskej centrálnej banke (ECB) však predstavujú problém. Uviedol to v stredu minister financií Janis Varoufakis. Ministri financií členských štátov eurozóny v piatok súhlasili s predĺžením záchranného programu pre Grécko o štyri mesiace. Peniaze sú však ochotní uvoľniť až po schválení podrobného plánu ekonomických reforiem novej ľavicovej vlády.

 

"Nemáme problém s likviditou pre verejný sektor. Určite však budeme mať problém uhradiť teraz splátky MMF a v júli ECB," uviedol Varoufakis pre rozhlasovú stanicu Alpha Radio.

Tento mesiac musí Grécko zaplatiť súkromným investorom a inštitucionálnym veriteľom zhruba 2 mld. eur a ďalších 1,6 mld. eur v marci MMF. Na apríl pripadajú úrokové splátky v celkovom objeme 800 mil. eur. V júni sú zase splatné úroky a grécke vládne dlhopisy v držbe ECB v celkovom objeme 7,5 mld. eur. Zástupca gréckeho ministerstva financií v utorok uviedol, že Atény chcú s medzinárodnými veriteľmi urýchlene rokovať o možnostiach, ako vykryť hroziace výpadky vo financovaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy