Expremiér Samaras: Je to len obyčajné premenovanie predchádzajúcich programov

, ČTK Foto: SITA

Bývalý grécky premiér Antonis Samaras obvinil novú vládu vedenú ľavicovou stranou SYRIZA, že dohoda s eurozónou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) zavlečie krajinu do ďalšieho, v poradí už tretieho programu medzinárodnej úverovej pomoci, ktorý bude od Grécka opäť vyžadovať ústupky.

Samaras preto tvrdí, že pre Grécko sa vlastne nič nemení. Podobne situáciu vidí aj bývalý grécky minister zahraničia Evangelos Venizelos alebo komentátor agentúry Reuters Neil Unmack. Podľa neho sa premiér Alexis Tsipras vzdáva plnenia väčšiny svojich predvolebných sľubov.

Vláda je kritizovaná stále vehementnejšie aj vo vnútri strany SYRIZA. Tsipras tvrdí, že situáciu, ktorá vznikla, sám nečakal. Atény v noci na dnešok predložili eurozóne a MMF hrubý zoznam chystaných reforiem, aby dostali štvormesačné predĺženie druhého záchranného programu a získali čas na novú dohodu. Po kladnej odozve ministrov financií krajín eurozóny a šéfov MMF a Európskej centrálnej banky (ECB) je takmer isté, že štáty platiace eurom predĺženie pomoci schvália.

Samaras, ktorý vedie teraz opozičných konzervatívcov, chystanú dohodu podľa gréckeho denníka Kathimerini označil za obyčajné premenovanie predchádzajúcich programov. Novej vláde podľa neho nezostane nič iné, než pokračovať vo vyjazdených koľajach. Samaras tiež tvrdí, že jeho vláda, ktorá padla po predčasných januárových voľbách, naopak nasmerovala krajinu k tomu, aby sa od programu pomoci odpútala a požičiavala si na medzinárodných úverových trhoch.

Samaras pred voľbami odmietal predĺženie programu pomoci, ktorý od Grécka vyžadoval pokračovanie úsporných opatrení a štrukturálnych reforiem, nakoniec sa ale podvolil k jeho predĺženiu do konca februára. Eurozóna pritom dávala najavo, že počíta s ďalším predlžovaním, pretože Atény doteraz nedosiahli vytúžených cieľov.

O "krokoch späť" hovoril tiež podľa serveru týždenníka To Vima bývalý Samarasov koaličný partner Venizelos, ktorý stojí na čele gréckych socialistov. "Je mi to ľúto, pretože robíme toľko krokov naspäť, hoci sme boli pripravení dostať sa von z memoranda (programu pomoci) a vstúpiť na ochrannú úverovú linku s oveľa pohodlnejšími podmienkami. Zostávame celé mesiace v starom memorande a pripravujeme sa od júla pre memorandum 3, "vyhlásil Venizelos.

Podľa komentátora Reuters Unmacka je najnovší plán reforiem v Grécku zaujímavý najmä tým, čo v ňom nie je. A to hlavne väčšina predchádzajúcich Tsiprasových sľubov. Grécko sa zaviazalo, že nezastaví privatizáciu, a nepriamo tiež sľúbilo, že nezvráti reformy na trhu práce. Namiesto toho tvrdí, že zákony zostanú v súlade s "najlepšími postupmi" Európskej únie a že zvýšenie minimálnej mzdy by poškodilo konkurencieschopnosť Grécka. Agenda obsahuje tiež veľa zo sľubov prijatých i minulými vládami, napríklad zníženie dôchodkov alebo posilnenie právomocí vyberačov daní.

Stále viac členov formácie SYRIZA sa v posledných dňoch búri proti ústupkom, o situácii rokoval už aj  poslanecký klub strany, ktorý od vládnych činiteľov požadoval vysvetlenie. Tsipras podľa servera denníka Ta Nea ubezpečoval svetovo uznávaného gréckeho skladateľa Mikisa Theodorakisa, ktorý kabinet vyzval ku vzdoru voči Nemecku, že "v bitke je potrebná stratégia a bystrý duch". "Nesmieš spadnúť do súperovej pasce, musíš manévrovať aj uprostred. Najdôležitejšia munícia, ktorú máme, je široká národné a ľudová jednota," tvrdil Tsipras pri stretnutí s Theodorakisom. "To, čo vzniklo, som ja nečakal," dodal premiér k vyjednávaciemu súboju s eurozónou.

Grécke sľuby zostávajú ale stále ešte dosť nekonkrétne. Záväzok boja proti pašovaniu sa ľahšie vysloví ako zrealizuje, a nejde o žiadnu novinku. Je otázkou, koľko toho môže Tsipras skutočne splniť. Dosiahnuť skutočný pokrok musí už v apríli, aby eurozóna uvoľnila približne sedem miliárd eur pomoci.

Dovtedy musí ale splácať úroky a dlhy súkromným veriteľom a MMF za viac ako štyri miliardy eur. Podľa Reuters Grécko očakáva, že bude teraz so svojimi partnermi ihneď vyjednávať o zaplnení terajšej diery v štátnych financiách. Do úvahy pripadá zvýšenie limitu pre vydanie krátkodobých dlhopisov, zhruba 15 miliárd eur, a tiež využitie 1,9 miliardy eur zisku, ktorý má ECB z gréckych dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy