Francúzsko musí splniť rozpočtové pravidlá EÚ

V utorok to vyhlásil šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny Jeroen Dijsselbloem s tým, že k väčším a menším krajinám by sa nemalo pristupovať odlišne

Francúzsko musí splniť rozpočtové ciele EÚ, v opačnom prípade riskuje poškodenie celého európskeho výdavkového rozpočtového rámca. V utorok to vyhlásil šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny Jeroen Dijsselbloem. „Nemyslím si, že k väčším krajinám by sme sa mali správať inak ako k menším… Pre dôveryhodnosť celého rozpočtového rámca je kľúčové, že aj Francúzsko sa k nemu zaviazalo v rozpočtovej aj v reformnej oblasti,“ vyhlásil Dijsselbloem.

Nemecký denník Handelsblatt priniesol informácie, že Francúzsko chce plnenie rozpočtových cieľov odložiť o tri roky, do roku 2018. Pôvodne ešte v roku 2013 dostalo Francúzsko od ministrov financií EÚ dva roky času na to, aby dostalo rozpočtový deficit pod hranicu troch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Paríž však opakovane povedal, že tento cieľ sa mu nepodarí naplniť do roku 2017. Informácie denníka Handelsblatt však Paríž nekomentoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy