Registrovaná nezamestnanosť v Poľsku v januári stúpla

Januárová nezamestnanosť v krajine sa zvýšila na 12 % z decembrových 11,5 %

Registrovaná miera nezamestnanosti v Poľsku sa v januári zvýšila na 12 % z úrovne 11,5 %, na ktorej bola v predchádzajúcom mesiaci. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny. Poľská registrovaná miera nezamestnanosti tak stúpla mierne viac, ako očakávali analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že sa zvýši na úroveň 11,9 %.
Štatistický úrad krajiny ďalej uviedol, že v januári bolo v Poľsku 1,919 mil. registrovaných nezamestnaných. Z údajov úradu zároveň vyplýva, že miera nezamestnanosti podľa prieskumu pracovnej sily bola v Poľsku v záverečnom štvrťroku minulého roka vo výške 8,1 %. Znížila sa v porovnaní s tretím štvrťrokom, kedy bola na úrovni 8,2 %.

Medziročné tempo rastu poľského hrubého domáceho produktu (HDP) sa v štvrtom kvartáli spomalilo na úroveň 3 % po tom, ako v treťom štvrťroku poľská ekonomika medziročne posilnila o 3,3 %. Medzikvartálny rast sa tiež spomalil. V období októbra až decembra sezónne upravený poľský HDP oproti tretiemu štvrťroku vzrástol o 0,6 % po medzikvartálnom posilnení o 0,8 % v treťom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy