JAVYS chce navýšiť kapacitu skladu na vyhorené palivo

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť však bude musieť s realizáciou projektu ešte nejaký čas počkať. Úradníci z ministerstva životného prostredia rozhodli o ďalšom procese posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) plánuje v Jaslovských Bohuniciach navýšiť skladovacie kapacity existujúceho medziskladu vyhoreného jadrového paliva (MVJP). Štátna akciová spoločnosť však bude musieť s realizáciou projektu ešte nejaký čas počkať. Úradníci z Ministerstva životného prostredia SR si totiž na projekt chcú viac posvietiť.

Rozhodli o tom, že nepostačuje len oznámenie o zmene navrhovanej spoločnosti, ale projekt musí prejsť aj ďalším procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie. „Dobudovanie skladovacej kapacity vyhoreného jadrového paliva v lokalite Jaslovské Bohunice bude mať za súčasného stavu poznania pravdepodobne podstatný vplyv na životné prostredie,“ uviedli ekológovia vo svojom vyjadrení.

JAVYS chce navýšiť kapacitu skladu o ďalších 18 600 kusov palivových kaziet. Súčasná celková skladovacia kapacita medziskladu vyhoreného jadrového paliva postaveného v rokoch 1983 až 1987 je 14 112 kusov palivových kaziet. „Existujúci medzisklad vyhoreného paliva v Jaslovských Bohuniciach postačuje len do roku 2022,“ zdôvodnila svoje plány spoločnosť JAVYS.

Podnik chce dobudovať sklad v dvoch etapách, pričom v prvej etape bude rozšírená skladovacia kapacita o minimálne 10 100 kusov vyhoreného jadrového paliva a v druhej o 8 600 kusov.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť vznikla premenovaním firmy GovCo, a.s., ktorá prevzala zodpovednosť za prevádzkovanie jadrovej elektrárne V1 od 1. apríla 2006 na základe rozhodnutia vlády SR o privatizácii 66-percentného podielu Slovenských elektrární. Spoločnosť GovCo vznikla 6. júla 2005 a jej jediným akcionárom sa stal štát v zastúpení Ministerstva hospodárstva SR. Okrem elektrárne V1 Jaslovské Bohunice prevzala spoločnosť GovCo zodpovednosť aj za vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení a za zaobchádzanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoreným jadrovým palivom.

Súvisiace články

Aktuálne správy