Spotreba kávy v najbližších rokoch porastie, zásoby klesnú

, colosseum Foto: SITA

Medzinárodná organizácia pre kávu (IOC) uviedla, že v nasledujúcich piatich rokoch by mohla vzrásť celosvetová spotreba kávy o 25 percent. Podľa výkonného riaditeľa organizácie Roberia Silvu rastie spotreba kávy v Indii, Číne a Latinskej Amerike. Do roku 2020 by mohla jej celosvetová konzumácia dosiahnuť 175,8 milióna vriec zo súčasných 141,6 milióna vriec, pričom jedno vrece váži 60 kg.

Odhad rastúceho dopytu prichádza v čase nízkych globálnych dodávok, ktoré sú spôsobené minuloročným rekordným suchom v Brazílii. Krajina je jej najväčším pestovateľom na svete, a vďaka tomu je očakávaný pokles celosvetovej ročnej produkcie na 141 miliónov vriec.

Aj vývoj tohtoročného počasia spôsobuje obavy ohľadom nadchádzajúcej úrody. Brazílska národná dodávateľská spoločnosť Conab predpovedá domácu produkciu na úrovni 44,1 až 46,6 milióna vriec. Teda rovnako ako vlani. Roberio Silva uviedol, že Brazíliu tentoraz trápi sucho v oblastiach, kde sa pestuje druh robusta, ktorá je proti arabike viac horká a menej nákladná.

Judith Ganéša Chase, šéfka americkej komoditnej poradenskej spoločnosti J. Ganéša Consulting LLC, tvrdí, že produkcia vietnamských, indických a indonézskych pestovateľov nebude na stabilizáciu celého trhu stačiť. Podľa jej slov tak v nasledujúcom hospodárskom roku môžu celosvetové zásoby kávy klesnúť o 4 milióny vriec.

Rýchlemu nárastu ceny kávy z Brazílie zatiaľ bráni slabá brazílska mena. Real proti americkému doláru oslabil na desaťročné minimá. Miestni pestovatelia preto predávajú na globálnych trhoch viac kávy, čo vedie k väčšej cenovej konkurencii.

Autorom je Petr Habiger, analytik Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy