Pokles stavebnej produkcie v eurozóne sa v decembri prehĺbil

Stavebná produkcia v eurozóne klesla v decembri druhý mesiac po sebe, pričom tempo poklesu sa zrýchlilo. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Stavebná produkcia v eurozóne klesla v decembri medzimesačne o 0,8 % po tom, ako v novembri zaznamenala pokles o 0,5 %. Novembrový výsledok je horší než Eurostat zverejnil v predbežnom odhade, keď uvádzal 0,1-% pokles. Na porovnanie, v októbri produkcia v stavebnom sektore vzrástla o 1 %.
V medziročnom porovnaní klesla stavebná produkcia v poslednom mesiaci minulého roka až o 3,5 %, zatiaľ čo v novembri ešte zaznamenala rast o 0,5 %. Aj v tomto prípade je konečný novembrový výsledok podstatne horší, než naznačoval predbežný odhad Eurostatu, ktorý uvádzal novembrový rast na úrovni 2,2 %. Decembrový údaj znamená prvý medziročný pokles produkcie v stavebnom sektore eurozóny za tri mesiace.
Aj v 28-člennej Európskej únii klesla produkcia v stavebníctve v decembri medzimesačne druhý mesiac po sebe, a to o 0,5 %. To je rovnaké tempo poklesu ako v novembri, za ktorý bol údaj revidovaný smerom nadol z pôvodne uvádzaného poklesu na úrovni 0,2 %.
Zo štátov EÚ najvýraznejší medzimesačný pokles zaznamenali Maďarsko, Česká republika a Nemecko. Naopak, najvyšší rast dosiahli Rumunsko, Taliansko a Poľsko.
Medziročne sa stavebná výroba v celej EÚ znížila o 0,5 %. V novembri dosiahla rast o 1,3 %. Za celý rok 2014 sa produkcia v stavebníctve eurozóny zvýšila o 2 % a v Európskej únii o 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy