Paríž pri reformách nesmie strácať čas, tvrdí Hollande

Francúzska vláda v utorok obišla parlament a kľúčovú reformnú agendu presadila vládnym dekrétom

Francúzsky prezident Francois Hollande v stredu obhajoval rozhodnutie svojej vlády presadiť kľúčové ekonomické reformy vládnym dekrétom. Reformy treba uskutočniť podľa plánu a bolo potrebné „nestrácať čas a nič neriskovať“, uviedol podľa vládneho hovorcu Hollande na zasadnutí kabinetu.

Francúzska vláda sa v utorok rozhodla pri ekonomických reformách obísť parlament a kľúčovú legislatívu presadiť vládnym dekrétom. Využila pri tom kontroverznú procedúru, ktorá umožňuje úradujúcej vláde počas aktuálnej parlamentnej schôdze presadiť dekrétom jeden návrh zákona. Kabinet sa pre tento krok rozhodol vzhľadom na postoj časti poslancov vládnej socialistickej strany, ktorí v parlamente hrozili zablokovaním legislatívy.

Plán reforiem počíta s liberalizáciou podmienok pre vstup do regulovaných povolaní, akými sú taxikári, farmaceuti, notári a iné právnické profesie. Majú sa tiež rozšíriť možnosti nedeľného predaja, ktorý je v súčasnosti obmedzený na vybrané turistické zóny. Počíta sa aj s uvoľnením pravidiel pre prácu v noci a podporou vstupu súkromných investorov do verejnej dopravy.

Súvisiace články

Aktuálne správy