Kažimír očakáva ťažké a emotívne rokovania s Grékmi

Minister financií SR Peter Kažimír pred pondelkovým rokovaním ministrov financií krajín eurozóny povedal, že cieľom je dosiahnuť dohodu s gréckymi partnermi.

Minister financií SR Peter Kažimír očakáva, že pondelkové rokovania ministrov financií krajín eurozóny v Bruseli budú ťažké, komplikované a emotívne. „Cieľ je celkom jednoduchý. Chceme dosiahnuť dohodu s našimi gréckymi partnermi. Táto dohoda však nesmie vystaviť eurozónu a jej členské krajiny riziku. Toto sa týka tak Grécka ako aj Slovenska, alebo Nemecka,“ povedal Kažimír. Ministri financií musia podľa neho žiť v ekonomickej realite, ktorá sa z času na čas stretne s politikárčením. „Dúfam, že dnes sa od tohto politikárčenia posunieme k riešeniu podstaty problému. Našou úlohou je chrániť stabilitu systému, našu reputáciu a integráciu eurozóny,“ dodal Kažimír.

Grécko rokuje s veriteľmi v eurozóne o preklenovacom úvere, ktorý by krajine zabezpečil financovanie do júna tohto roku. Súčasná úverová dohoda v celkovom objeme zhruba 240 mld. eur končí tento mesiac. Nová vláda v Aténach jej predĺženie odmieta a s veriteľmi z EÚ a Medzinárodného menového fondu sa chce dohodnúť na nových podmienkach splácania verejného dlhu. Ministri financií členských krajín eurozóny majú na stretnutí v pondelok v Bruseli hovoriť o ďalšom prístupe ku gréckemu dlhu a jeho splácaniu.

Súvisiace články

Aktuálne správy