EK plánuje po bankovej únii vytvoriť úniu kapitálového trhu

Malé a stredné podniky by mali mať v budúcnosti viac možností, ako sa dostať k financiám. Európska komisia (EK) totiž plánuje vytvoriť úniu kapitálového trhu, pričom len pred pár mesiacmi začala fungovať banková únia.
EK plánuje zaviesť nové pravidlá, ktoré umožnia spoločnostiam získavať finančné prostriedky nielen z bánk, ale aj na finančných trhoch Európskej únie (EÚ). „EK má zámer dobudovať jednotný kapitálový trh v rámci EÚ, ktorý by umožnil, aby sa financie mohli posunúť tam, kde dokážu byť najproduktívnejšie. Základným cieľom je prepojiť vysokú úroveň úspor s hospodárskym rastom,“ uviedol pre TASR vedúci tlačového oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.
Zároveň doplnil, že dôvera investorov v rámci únie je v čase doznievajúcej krízy nízka, likvidita zostáva na účtoch vo finančných inštitúciách a nesmeruje do reálnej ekonomiky. To následne brzdí rast európskej ekonomiky, ale aj rast malých a stredných podnikov. „Projekt kapitálovej únie by mal tento stav odblokovať. Potrebujeme odbúrať prekážky, ktoré stoja medzi financiami a investičnými príležitosťami,“ priblížil zámery novej únie Králik.
Eurokomisár pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen vyhlásil, že 80 % podnikov sa financuje z bánk a len 20 % sa financuje na kapitálovom trhu. „Základnými piliermi kapitálovej únie by mali byť nové pravidlá pre sekuritizáciu,“ doplnil Králik. Taktiež bude podľa EK potrebné uskutočniť reformu na trhu s cennými papiermi a zlepšiť prístup malých a stredných podnikov k financovaniu cez kapitálové trhy. „EK tiež plánuje podporiť nástroje na dlhodobé investície, ako je Európsky fond pre dlhodobé investície, ktorý sa bude dať použiť na väčšie infraštruktúrne projekty,“ spresnil Králik s tým, že takzvaná Zelená kniha o kapitálovej únii by mala byť predstavená už v stredu (18.2.). Komisia chce vytvoriť úniu kapitálového trhu do roku 2019.
Podľa analytika však nová únia prispeje k oživeniu kapitálového trhu len minimálne. „Spôsob financovania firiem je výsledkom určitého vývoja. Nezmení to len prenastavenie pravidiel,“ myslí si analytik spoločnosti Next Finance Jiří Cihlář.
Taktiež je presvedčený, že na Slovensku je určitou tradíciou aj to, že sa slovenské firmy financujú prevažne z bánk. „To, že kapitálový trh na Slovensku nefunguje, je taktiež spôsobené aj nezáujmom zahraničných investorov. Tých oveľa viac v strednej Európe láka burza vo Varšave alebo vo Viedni,“ dodal Cihlář.

Súvisiace články

Aktuálne správy