Zomrel najbohatší Talian: Michele Ferrero stál na čele jednej z najúspešnejších firiem

, ČTK Foto:A. Kniesel

Vo veku 89 rokov zomrel v sobotu najbohatší človek Talianska Michele Ferrero, ktorý stál na čele potravinárskeho impéria, ktoré je napríklad výrobcom čokoládovej nátierky Nutella, Kinder vajíčka s prekvapením alebo luxusných praliniek Ferrero Rocher. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na spomínanú firmu.

Podľa AFP skonal Michele Ferrero v Monaku po niekoľkomesačnej chorobe. Taliansky prezident Sergio Mattarello vyzdvihol Ferrera ako jedného zo zástupcov talianskeho priemyslu, ktorý "neustále predbiehal svoju dobu vďaka inovatívnym výrobkom a vďaka svojej húževnatej práci".

Michele Ferrero zdedil po svojom otcovi Pietrovi malý cukrárenský podnik a recept na nátierku z lieskových orieškov a kakaa, ktorý v roku 1964 mierne upravil a pomenoval Nutella s cieľom vyvážať ju do celej Európy. Úspech bol okamžitý a firma potom prišla s ďalšími vydarenými čokoládovými výrobkami, ako bolo Kinder vajíčko s prekvapením alebo luxusné pralinky Ferrero Rocher.

V súčasnej dobe koncern zamestnáva 22 000 ľudí po celom svete. V 11 továrňach rozmiestnených v rôznych svetových krajinách sa ročne vyrobí 365 000 ton nátierky Nutella. Michele Ferrero v roku 2011 odovzdal vedenie firmy svojmu synovi Giovannimu, ktorý má teraz 50 rokov. Stalo sa tak potom, čo starší syn a zamýšľaný dedič spoločnosti Pietro podľahol infarktu v Juhoafrickej republike.

Časopis Forbes odhaduje majetok rodiny Ferrerových na 23,4 miliardy dolárov a zaradil ju na 30. miesto v zozname najbohatších ľudí sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy