Členské štáty OPEC znižujú cenu ropy pre Áziu v snahe udržať si podiel na trhu

Niekoľko štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) oznámilo tento týždeň zníženie ceny svojej ropy pre ázijský trh. Reagovali tak na krok Saudskej Arábie, ktorá už minulý týždeň uviedla, že znižuje cenu svojej ropy pre Áziu na najnižšiu hodnotu za viac než desaťročie. Podľa ekonómov to dokazuje, že boj medzi členmi OPEC o podiel na kľúčovom trhu pre ropný kartel naberá na intenzite. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Saudská Arábia, ktorá je najväčším vývozcom ropy na svete, v predchádzajúcom týždni oznámila, že znižuje cenu svojej ľahkej ropy pre ázijský trh s dodávkou v marci približne na 14-ročné minimum. Naopak, pre Európu a USA cenu zvýšila. V USA pritom v predchádzajúcich troch mesiacoch cenu znižovala.
Na krok najsilnejšieho hráča na ropnom trhu zareagovali následne Irak, Kuvajt a Irán a tento týždeň oznámili, že cenu ropy pre Áziu znižujú tiež. Irak ponúkol najvyššiu zľavu za viac než 11 rokov, Irán takmer za 15 rokov a Kuvajt najvyššiu zľavu od augusta 2008.
„Je to logické. Ak neznížia cenu, o svoj podiel na trhu prídu,“ povedala Sarah Emersonová z americkej poradenskej spoločnosti ESAI Energy. Na ázijský trh sa totiž tlačia dodávky z Ruska, Afriky a Latinskej Ameriky. Saudská Arábia tak po cenových škrtoch pre americký trh v minulých mesiacoch začala podobné kroky robiť aj v Ázii. Ako dodal John Sfakianakis, riaditeľ divízie pre Blízky východ v spoločnosti Ashmore Group, Saudská Arábia bude o podiel na trhu bojovať za každú cenu. „V tomto smere je Rijád lídrom a ostatné štáty nemajú inú možnosť ako jeho kroky nasledovať,“ dodal Sfakianakis.

Súvisiace články

Aktuálne správy