Politické intrigy Západu: Putin pomôž, nemáme na splácanie hypoték!

, 360tv.ru Foto: SITA

Desiatky tisíc Rusov majú problémy so splácaním hypotekárnych úverov, ktoré sú vedené v zahraničných menách. Súčasné mesačné platby pre mnohých držiteľov hypoték prevyšujú celkový príjem rodiny. Ich problémy súvisia s oslabeným rubľa v dôsledku ekonomických sankcií Západu voči Rusku. Skupina aktivistov sa rozhodla požiadať o pomoc ruského prezidenta Vladimira Putina a poslala mu list.

"Drahý Vladimir Vladimirovič, nežiadame o odpustenie našich dlhov," zdôrazňujú aktivisti v otvorenom liste. Záväzky ale podľa nich musia byť spravodlivé a prevedené na domácu menu. Dlhy niektorých sú vraj väčšie, než je hodnota ich majetku, a splátky sú pre rodinné rozpočty likvidačné. Situácia sa každým dňom zhoršuje, čo by mohlo viesť k masívnym spoločenským zvratom.

"Sme prví, ktorí pocítili šok kvôli ekonomickým sankciám a politickým intrigám Západu," píše sa ďalej v liste, ktorý sa objavil na Facebooku. Jeho znenie zverejnili aj ruské Vedomosti a Kommersant. Aktivisti sa zároveň sťažujú na prístup bánk, ktoré sa podľa nich starajú len o zisk.

Ruská centrálna banka v januári odporučila, aby banky previedli úvery v zahraničných menách na ruble, a to podľa kurzu z októbra minulého roka. Toto opatrenie by síce uľavilo dlžníkom, ale pre finančné inštitúcie by znamenalo veľké straty. Podľa aktivistov navyše väčšina z nich regulátora neposlúchla."Banky využívali nedostatočnú legislatívu a nedostatočnú informovanosť spotrebiteľov, ktorí nie sú odborníci z finančného trhu a aj naďalej propagovali  a ponúkali hypotéky v zahraničných menách až do jesene roku 2014. Skutočné mechanizmy na ochranu práv občanov sa tak neprejavili," píšu autori listu. Všetky doteraz prijaté opatrenia tak nepriniesli žiadne výsledky.

Dlžníci preto  vyzývajú, aby si mohli vziať ďalšiu pôžičku v Agentúre pre bývanie a hypotekárne úvery na splatenie dlhu voči bankám. Takéto riešenie by ale nebolo pre všetkých dlžníkov, ale pomohlo by delenie na základe "sociálnych kategórií ".

Ruský rubeľ sa prepadol v minulom roku približne o päťdesiat percent voči doláru. Podiel na tom majú ekonomické sankcie, ktoré uvalil na federáciu Západ kvôli ukrajinskej kríze, a tiež klesajúce ceny ropy. Následkom toho sa zvýšili ceny tovarov a má to vplyv aj na splátky pre majiteľov hypotekárnych úverov v cudzích menách.

Aktivisti nenavrhli v liste riešenie, ale očakávajú, že vláda zasiahne. Je podľa nich čiastočne za súčasný stav zodpovedná, pretože sľúbila zabezpečiť ekonomickú a finančnú stabilitu. Problém sa podľa nich týka ľudí naprieč celou krajinou od Vladivostoku až po Kaliningrad.

Člen rady prezidenta Ruska pre bytovú politiku Leonid Kazinec už v rozhovore spomenul, že banky ponúknu ľuďom prepočet úverov do domácej meny, ale na základe dnešného výmenného kurzu.

"Myslím, že osud držiteľov hypoték v cudzích menách je smutný, pretože si nedokážem predstaviť, že by vláda povedala: tým, ktorí sa vzali hypotéky v rubľoch nepomôžeme, ale tým, ktorí v dolároch, áno. Je to riziko, ktoré na seba ľudia vzali, keď sa rozhodovali medzi drahšou rubľovou a lacnejšou valutovou hypotékou. Nikto vám nebude predávať valuty na základe včerajšieho kurzu, to je v rozpore so zákonom a proti logike ekonomiky, " hovorí Kazincev.

Predtým boli hypotekárne úvery v cudzích menách v Rusku obľúbené a mnoho ľudí túto možnosť využilo. Hypotéky boli vedené napríklad v dolároch, eurách a švajčiarskych frankoch, napísala CNN. Podobné problémy so splácaním v zahraničných menách zažívali aj Maďari. Orbánova vláda im v roku 2013 pomohla tým, že mali možnosť platiť vo výhodnom kurze forintu, v ktorom si úver zaobstarali. Ťažkostiam s plnením záväzkov sa nevyhli ani ľudia na Islande.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy