Gécko: Denné výbery z bánk sa v poslednom čase pohybovali v rozmedzí od 300 do 500 miliónov eur

Európska centrálna banka (ECB) zvýšila sumu, ktorú môžu grécke banky čerpať v rámci programu núdzového financovania známeho ako ELA (Emergency Liquidity Assistance). Dôvodom je zvýšenie výberov v gréckych bankách, ale aj úsilie zabezpečiť, aby inštitúcie mali dostatok likvidity v období, keď sa v Bruseli na budúci týždeň začnú rokovania o riešení gréckeho dlhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB urobila tento krok vo štvrtok (12.2.), keď zvýšila limit na objem financií, ktorý môžu grécke komerčné banky získať od Národnej banky Grécka prostredníctvom programu ELA, a to približne o 5 miliárd na celkových 65 miliárd eur. Navýšenie platí do 18. februára, keď Rada guvernérov ECB opätovne posúdi situáciu.

Zdroje z gréckych bánk naznačili, že niektoré komerčné banky asi budú potrebovať viac financií z programu ELA. Podľa jedného zo zdrojov sa denné výbery z bánk v poslednom čase pohybovali v rozmedzí od 300 do 500 miliónov eur. Čísla potvrdil aj ďalší z bankových zdrojov. "Odlev financií pokračoval aj tento týždeň a v posledných dňoch sa situácia zhoršila," uviedol. Ako dodal, nevylučuje, že v niektorých dňoch dosiahol odlev financií až jednu miliardu eur.

V pondelok 16. februára sa v Bruseli opäť zídu ministri financií eurozóny, aby rokovali o splácaní enormného gréckeho dlhu. Nová grécka vláda totiž odmieta pôvodný záchranný program, ktorý uzatvorili predchádzajúca vláda a medzinárodní veritelia, a žiada novú dohodu. Tá by súčasnej vláde umožnila splnenie sľubov Grékom o ukončení rozsiahlych úsporných opatrení.

Atény majú pritom k dispozícii už len dva týždne. Ak do konca februára, keď sa končí súčasný záchranný program, k dohode nedôjde, môže to podľa ekonómov viesť k bankrotu Grécka a odchodu krajiny z eurozóny. Práve to vyvoláva zvýšenú nervozitu klientov gréckych bánk a s nimi aj samotných inštitúcií.

Ako pre Reuters povedal jeden z bankárov, za najnovším krokom ECB nemusí byť nutne iba finančná situácia gréckych bánk, ale môže to znamenať aj prípravu na očakávané zvýšenie neistoty počas budúceho týždňa. "Nie je jasné, či navýšenie sumy je reakciou na zvýšenie odlevu financií z gréckych bánk, alebo ide o predbežné opatrenie," povedal zdroj.

Podľa údajov Národnej banky Grécka vybrali klienti z bánk v decembri približne 4 miliardy eur. Očakáva sa, že v januári (do 25. januára, keď sa konali predčasné parlamentné voľby) sa výbery zvýšili na 12 miliárd eur. Neskôr sa podľa posledných odhadov výbery zmiernili, no len do obdobia, než sa začal spor o riešenie gréckeho dlhu medzi Aténami a ostatnými členskými štátmi Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy