Rast ekonomiky SR naďalej stabilný a dynamický, prekvapila zamestnanosť

Rast slovenskej ekonomiky bol na konci minulého roka naďalej stabilný a pomerne dynamický, analytikov Národnej banky Slovenska (NBS) však prekvapil vývoj zamestnanosti. Uviedli to vo svojom dnešnom komentári k rýchlemu odhadu, ktorý zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Celková zamestnanosť na Slovensku vo 4. štvrťroku 2014 dosiahla 2,242 milióna osôb, medziročne teda vzrástla o 2,1 %. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom sa zvýšila o 0,6 %. Analytici centrálnej banky sa domnievajú, že zamestnanosť neťahala iba samotná výkonnosť ekonomiky. „Pravdepodobne kombinácia zastabilizovania solídneho ekonomického rastu, priaznivých poveternostných podmienok v stavebníctve a čiastočne aj prijatých administratívnych opatrení,“ zdôvodnili.
Zastabilizované tempo rastu ekonomiky na medziročnej úrovni 2,4 % a 0,6 % medzikvartálne podľa nich upevnilo pozitívne nálady na trhu práce a umožnilo zamestnávateľom výrazne prijímať nové pracovné sily napriek neistotám plynúcim zo zahraničných trhov. „Ani tieto faktory však nedokážu vysvetliť robustný rozdiel v predstihu zamestnanosti pred výkonom ekonomiky v národnom účtovníctve,“ upozornili analytici.
Ako ďalej konštatovali, k vyššej zamestnanosti mohli čiastočne prispieť aj podporné opatrenia vlády, napríklad dotácie na dlhodobo nezamestnaných či odvodová odpočítateľná položka. Tie okrem príjmového efektu môžu pôsobiť aj ako motivácia na presun zo sivej ekonomiky do formálneho zamestnania. „Momentálne na dosiahnutie predkrízovej úrovne zamestnanosti chýba 18.000 pracovných miest,“ vyčíslili s tým, že výhľad na ďalšie obdobie je pomerne priaznivý.

Súvisiace články

Aktuálne správy