Pokles ekonomiky Cypru sa vo 4. štvrťroku prehĺbil

Ekonomika Cypru zaznamenala pokles aj vo 4. kvartáli minulého roka, pričom jeho tempo sa ešte zrýchlilo. S odvolaním sa na predbežné údaje z cyperského štatistického úradu o tom informoval portál RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) Cypru klesol vo 4. štvrťroku 2014 po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy medzikvartálne o 0,7 %. V predchádzajúcom štvrťroku predstavoval pokles ekonomiky 0,3 %.
Výsledok znamená, že ekonomike krajiny sa nedarí vymaniť z recesie, do ktorej sa dostala pred troma rokmi. Ako uviedol RTTNews, HDP klesá už od 3. štvrťroka 2011. Pokles za 4. kvartál 2014 bol zároveň najvyšší od 3. štvrťroka 2013, keď sa ekonomika rovnako znížila o 0,7 %.
Aj v medziročnom porovnaní klesol HDP Cypru v poslednom kvartáli minulého roka o niečo výraznejšie ako v 3. štvrťroku. Ako uviedol štatistický úrad, HDP sa vo 4. kvartáli medziročne znížil o 1,9 % po 1,8-% poklese v 3. štvrťroku.
Na neupravenej báze sa ekonomika Cypru v poslednom kvartáli 2014 oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka znížila o 2 %. Aj v tomto prípade išlo o zrýchlenie poklesu, keďže v 3. kvartáli zaznamenal Cyprus pokles HDP o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy