Slovenskí exekútori varujú občanov pred neuváženými pôžičkami

Slovenská komora exekútorov (SKE) dlhodobo apeluje na občanov, aby sa vyhýbali prijímaniu finančných záväzkov, ktorých splácanie je nad ich reálne možnosti. Obáva sa aj posilňovania práv dlžníkov na úkor veriteľov. Svedčí o tom aj návrh poslanca Igora Hraška (OĽaNO), ktorým žiadal navŕšenie minimálnej výšky pohľadávky z doterajších 2000 eur na 10.000 eur, aby sa mohla vymáhať formou predaja nehnuteľnosti, v ktorej má dlžník trvalý alebo prechodný pobyt. Poslanci návrh nepodporili.
„Prijatie návrhu by sa negatívne podpísalo pod stav vymožiteľnosti práva v Slovenskej republike. V posledných rokoch sme neustále svedkami posilňovania práv dlžníkov na úkor veriteľov. V praxi sú však súdni exekútori svedkami mnohých prípadov, kedy sa dlžníci účelovo vyhýbajú splateniu svojich záväzkov a podobné opatrenia ich len povzbudzujú v nezodpovednom konaní,“ povedala TASR hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová. Upozornila, že exekúcia predajom nehnuteľnosti je často posledným riešením, ku ktorému súdny exekútor siahne vtedy, keď zlyhajú iné možnosti exekúcie, napríklad prostredníctvom zrážok.
„Pripomíname, že predaj nehnuteľností na bývanie prostredníctvom exekúcií tvorí len zlomok celkového počtu domov či bytov, o ktoré dlžníci prídu. V roku 2013 sa napríklad takto predalo len 97 nehnuteľností. Zvyšok, podľa vyjadrení poslancov parlamentu rádovo v tisícoch, tak musel tvoriť predaj prostredníctvom dražobných spoločností,“ konštatovala Kolesárová. Týmto smerom by sa preto podľa SKE mala uberať prípadná ďalšia zákonodarná iniciatíva.
„Neustále vyvíjame aj vlastné osvetové aktivity, pretože práve to je podľa nášho názoru cesta k tomu, aby nepremyslené záväzky občanov nekončili exekúciami,“ povedala hovorkyňa komory exekútorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy