Nemecká a francúzska ekonomika v závere roka rástli

Nemecký hrubý domáci produkt v poslednom štvrťroku vlaňajška vzrástol o 0,7 % a francúzsky o 0,1 %

BERLÍN, PARÍŽ 13. februára (SITA, Reuters) – Nemecké hospodárstvo v štvrtom kvartáli 2014 medzikvartálne posilnilo o 0,7 %, čiže oveľa viac, ako sa očakávalo. Domáci dopyt totiž pomohol najväčšej európskej ekonomike dostať sa z útlmu, do ktorého upadla v polovici minulého roka. Za celý vlaňajšok nemecký hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol o 1,6 %.

Medzikvartálny rast HDP prekonal prognózu analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí predpokladali, že bude na úrovni 0,3 %. Rast nemeckej ekonomiky za celý minulý rok bol lepší v porovnaní s predošlým odhadom nemeckého štatistického úradu, podľa ktorého bolo vlaňajšie posilnenie ekonomiky krajiny na úrovni 1,5 %.

V treťom štvrťroku nemecká ekonomika vzrástla iba o 0,1 %. „Hospodárske zotavovanie v Nemecku sa začalo oveľa skôr, ako sa očakávalo. Časť ľudí hovorí o možnej recesii, ale namiesto toho Nemecko ožilo,“ povedal Andreas Rees, ekonóm UniCredit. „Vďaka silnému záveru roka 2014 máme vyššiu šancu, že budeme svedkami silnejšieho tohtoročného rastu, ako sa predpokladalo, čo pomôže zvyšku eurozóny,“ dodal Rees.

Francúzska ekonomika v štvrtom kvartáli 2014 posilnila o 0,1 %. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad krajiny INSEE. Tento výsledok, ktorému pomohli výdavky spotrebiteľov aj verejné výdavky, znamená, že druhé najväčšie hospodárstvo eurozóny za celý minulý rok vzrástlo o 0,4 %. „Je to samozrejme stále príliš slabé, ale podmienky sú zrelé na to, aby umožnili jasnejší štart aktivity v roku 2015,“ povedal francúzsky minister financií Michel Sapin.

Súvisiace články

Aktuálne správy