Čína je pripravená zvýšiť investície v Grécku

Čínska vláda v Pekingu je pripravená zvýšiť investície v zadlženom Grécku. Uviedla to dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenovaný zdroj, podľa ktorého to čínsky premiér Li Kche-čchiang povedal v stredu (11.2.) predsedovi gréckej vlády Alexisovi Tsiprasovi počas telefonického rozhovoru.
Li údajne Tsiprasovi zablahoželal k víťazstvu v januárových voľbách a pozval ho na návštevu Číny, tvrdí zdroj z Pekingu pod podmienkou zachovania anonymity, pretože išlo o „súkromný rozhovor“.
V minulých dňoch niektorí grécki predstavitelia uviedli, že Rusko aj Čína ponúkli Aténam hospodársku pomoc, ak ich rokovania s partnermi v eurozóne o ďalšej finančnej pomoci zlyhajú.
Čínske ministerstvo zahraničných vecí to poprelo, ale Peking ešte v januári potvrdil, že podrobne monitoruje politiku novej gréckej vlády, ktorá po nástupe k moci zastavila privatizáciu, vrátane predaja väčšinového podielu v najväčšom gréckom prístave Pireus.
Predchádzajúca grécka vláda totiž vlani zaradila čínsku firmu Cosco Group medzi potenciálnych kupcov 67-% podielu v prístave. A Čína má veľký záujem o vstup do gréckeho prístavu. Má totiž strategickú polohu a mohol by sa stať bránou „novej hodvábnej cesty“, ktorou by prúdil čínsky tovar na európsky, ale aj africký trh.
Grécka vláda však v stredu oznámila, že plánuje zastaviť predaj svojich dvoch prístavov, vrátane Pireusu.

Súvisiace články

Aktuálne správy