Odlev financií z Grécka v januári stúpol iba mierne

Podľa londýnskej výskumnej firmy CrossBorder Capital minulý mesiac z Grécka do zahraničia odišlo 177 mil. USD, v decembri bol odlev financií na úrovni 166 mil. USD

Odlev financií z Grécka pre obavy zo sporu medzi novou gréckou ľavicovou vládou a jej veriteľmi v rámci eurozóny bol oveľa menší, ako naznačovali obavy. Uviedla to vo štvrtok londýnska výskumná firma CrossBorder Capital. Výrazný odlev financií do zahraničia nenastal napriek tomu, že sa prudko znížil objem vkladov v gréckych bankách. Vyplýva z toho, že peniaze stále zostali v gréckej ekonomike. „Nie je to katastrofa, akej sa mnohí obávali,“ povedal Michael Howell, riaditeľ firmy CrossBorder Capital.

Výskumná firma CrossBorder Capital, ktorá toky financií skúma viac ako 20 rokov, uviedla, že minulý mesiac z Grécka do zahraničia odišlo 177 mil. USD. V decembri bol odlev financií na úrovni 166 mil. USD a v novembri v hodnote 149 mil. USD. Ide o výrazne menšie sumy v porovnaní s augustom minulého roka, kedy z krajiny odišlo zhruba 2,4 mld. USD. „Januárové údaje ukazujú, že Grécko je oveľa stabilnejšie, ako naznačovali obavy,“ povedal Howell.

„Celkom dobre to môže byť tak, že peniaze sa vyberajú z domácich bánk a ukladajú do zahraničných bánk pôsobiacich v Grécku, ale neexistuje veľa známok toho, že by ekonomika strácala financie,“ konštatoval Howell. Z údajov gréckej centrálnej banky vyplýva, že v decembri sa vklady domácností a firiem v bankách krajiny zmenšili o 4 mld. eur. Podľa bankárov časť majiteľov úspor pre obavy z odchodu krajiny z eurozóny presunula hotovosť zo svojich vkladov do podielových fondov a zahraničných dlhopisov. Na rozdiel od roku 2012 sa menej majiteľov úspor rozhodlo poslať peniaze do zahraničia.

(1 EUR = 1,1314 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy