Za prepadom turizmu je zlé podnikateľské prostredie, vláda má konať, vyzýva KDH

Slovensko zažíva v cestovnom ruchu jedno z najhorších období. V minulom roku totiž pocítilo výrazný pokles počtu turistov zo zahraničia a opozičné KDH vidí dôvod v zlom podnikateľskom prostredí. Vyzýva preto vládu, aby zakročila.
„Vyzývam vládu Slovenskej republiky, aby sa prestala vyhovárať a začala systémovo riešiť podporu cestovného ruchu. Pretože škody, ktoré z nečinnosti vzniknú na tvorbe pracovných miest, budú fatálne,“ zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR bývalý šéf Slovenskej agentúry pre cestovný ruch a podpredseda KDH Peter Belinský.
Európsky výbor pre rozvoj turizmu uvádza podľa jeho slov 11-% pokles v príjazde zahraničných turistov na Slovensko za minulý rok. Naša krajina sa tak ocitla na poslednom mieste v rámci Európy. Podobné údaje podľa neho prináša aj Štatistický úrad (ŠÚ) SR, keďže za deväť mesiacov minulého roka prepadlo Slovensko v počte prenocovaní o 580.000.
Prepad turistov sa podľa KDH odôvodňuje rôzne, napríklad konfliktom medzi Ruskom a Ukrajinou, zlým letom alebo nepriaznivou zimou. „Česi, ktorí sú blízko nás, majú podobné klimatické podmienky, mali však minulý rok historicky najlepší,“ opísal Belinský. Počet návštevníkov rástol vlani podľa jeho slov aj v Poľsku, Maďarsku či v Rakúsku.
Preto KDH vidí dôvod zlej situácie v cestovnom ruchu najmä v zlom podnikateľskom prostredí. Ján Hudacký (KDH) spomenul napríklad nepružný Zákonník práce, ktorý znemožňuje využívanie sezónnych prác. Nepriamy dosah majú podľa neho aj posledné novely zákona o dani z príjmov. Predĺžil sa totiž okrem iného odpis nehnuteľností z 20 rokov na 40 rokov, čo podľa kresťanských demokratov tiež nepriaznivo vplýva na rozvoj turizmu. Alebo aj administratívno-hygienické bariéry pri predaji z dvora, ktoré sú podľa KDH zbytočné. KDH tak vyzýva vládu, aby tieto podmienky menila.

Súvisiace články

Aktuálne správy