Slovenský priemysel sa vyvíjal lepšie ako priemer EÚ

Sezónne upravená priemyselná produkcia v decembri v rámci celej EÚ medziročne vzrástla o 0,3 %, pričom na Slovensku to bolo až o 0,6 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny sa v decembri minulého roka oproti predchádzajúcemu mesiacu nezmenila a zostala na stabilnej úrovni. V rámci celej 28-člennej Európskej únie však vzrástla o 0,1 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom roku 2013 sa priemyselná výroba eurozóny znížila o 0,2 %, v rámci celej EÚ však posilnila o 0,3 %. Priemerná priemyselná produkcia eurozóny za celý minulý rok medziročne vzrástla o 0,6 % a v rámci EÚ o 1,0 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská priemyselná výroba sa vyvíjala lepšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj s priemerom za celú EÚ. Na Slovensku totiž decembrová priemyselná produkcia medziročne posilnila o 0,6 % a oproti novembru sa zväčšila o 0,7 %.

Najvýraznejší medzimesačný pokles priemyselnej produkcie evidovali v sledovanom mesiaci v Írsku (-12,4 %), v Portugalsku (-3,6 %) a na Malte (-3,3 %). Najviac posilnila v Poľsku (2,0 %), vo Francúzsku (1,6 %) a vo Švédsku (1,2 %). V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia zvýšila najviac v Írsku (18,2 %), v Estónsku (7,6 %) a v Poľsku (5,7 %). Najviac klesla v Grécku (-4,2 %), na Malte (-3,8 %) a v Portugalsku (-3,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy