Inflácia v Nemecku klesla viac, ako naznačoval predbežný odhad

Dôvodom revízie spotrebiteľských cien je podľa štatistického úradu krajiny najmä pokles cien energií v najväčšej európskej ekonomike.

Nemecké spotrebiteľské ceny klesli v januári viac, ako naznačoval predbežný odhad, a dostali sa tak na najnižšiu úroveň za viac ako päť rokov. Spotrebiteľské ceny podľa národnej metodiky v medzimesačnom porovnaní oslabili o 1,1 %, pričom podľa predbežného odhadu štatistického úradu krajiny klesli iba o jedno percento. V medziročnom porovnaní sa znížili o 0,4 %. Predbežný odhad počítal s ich poklesom o 0,3 %. Dôvodom revízie spotrebiteľských cien je podľa štatistického úradu najmä pokles cien energií v najväčšej európskej ekonomike.

Spotrebiteľské ceny sa podľa harmonizovaných údajov, ktoré umožňujú porovnanie s ostatnými členmi Európskej únie, znížili oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,3 % a v medziročnom porovnaní klesli o 0,5 %. Ide o prvý prepad medziročnej miery inflácie do negatívneho teritória od októbra 2009.

Spotrebiteľská inflácia tak v januári hlboko zaostala za cieľovou hodnotou Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá považuje za optimálne, aby v strednodobom horizonte ceny rástli priemerným medziročným tempom tesne pod úrovňou dvoch percent. Očakáva sa však, že v druhej polovici tohto roka začnú spotrebiteľské ceny znova rásť. Hrozba deflácie v eurozóne priviedla už v januári ECB k rozhodnutiu začať nákupy vládnych dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy