Komerční banka vykázala za štvrtý kvartál zisk 3,33 mld. CZK

Za celý minulý rok sa čistý zisk banky patriaci akcionárom zvýšil o 3,6 % na 12,99 mld. českých korún

Česká Komerční banka, ktorá je tretím najväčším peňažným ústavom v krajine, za štvrtý kvartál vykázala čistý zisk v sume 3,33 mld. českých korún (CZK). Prekonala tak očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí odhadovali, že za október až december dosiahne čistý zisk 3,03 mld. CZK. Čistý zisk banky patriaci akcionárom za celý rok 2014 stúpol o 3,6 % na 12,99 mld. CZK.

Komerční banka vo štvrtok ďalej informovala, že 91 % čistého zisku za rok 2014 plánuje použiť na vyplatenie dividend. Znamená to dividendy v sume 310 CZK na akciu. Banka, ktorej 60-percentným vlastníkom je francúzska Société Générale, už skôr uviedla, že reviduje svoju politiku v oblasti vyplácania dividend. Doteraz na dividendy dávala 60 až 70 % zisku. Navrhované dividendy zo zisku za rok 2014 sú vyššie, ako odhadovali analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters.

Rezervy banky na straty z úverov a investícií sa v závere minulého roka zmenšili viac, ako sa očakávalo, a to vďaka zlepšeniu ekonomiky. Objem úverov, ktoré banka vlani poskytla, stúpol o 4,5 %. Na Slovensku Komerční banka obsluhuje svojich korporátnych klientov prostredníctvom Komerční banky, a. s., pobočky zahraničnej banky.

(1 EUR = 27,68 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy