Lesníci vlani riešili dohovorom 900 prípadov porušenia zákona o lesoch

V minulom roku udelili členovia Lesnej stráže z radov zamestnancov Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) pokuty za porušenie zákona o lesoch na území TANAP vo výške viac ako 2000 eur.
„Výška vybraných pokút však ani zďaleka neodzrkadľuje veľké množstvo priestupkov, ktoré členovia Lesnej stráže riešili väčšinou výzvou osôb na upustenie od protiprávneho konania priamo na mieste. Odzrkadľuje to viac ako 900 prípadov priestupkov, ktoré riešili dohovorom,“ informovala Lenka Burdová zo ŠL TANAP.
Najvyššiu sumu vybrali z vreciek porušovateľov zákona v ochrannom obvode Oravice, viac ako 1000 eur, a to podľa Jána Krušpána, vedúceho ochranného obvodu Oravice, najmä za porušenie sezónnej uzávery turistických chodníkov, pohyb mimo značkovaných chodníkov alebo ich skracovanie a o nedovolené bivakovanie vo vysokohorskom teréne. „Nemenej zriedkavým priestupkom bolo vchádzanie a státie motorovými vozidlami na lesné cesty a pozemky. Ostatné porušenia zákona sa týkali najmä znečisťovania prostredia Tatranského národného parku odpadkami, zakladania ohňov mimo vyznačených miest a zberu lesných plodov,“ doplnil Krušpán.
Pokuty od turistov nerešpektujúcich ustanovenia citovaného zákona chrániace prírodné prostredie vyzbierali aj na Zverovke, v Tatranskej Javorine, na Štrbskom Plese či v Tatranských Matliaroch. Tu sa výška vybraných pokút pohybuje na úrovni niekoľko desiatok eur.
„V období rokov 2009 až 2014 v blokovom konaní vybrali členovia Lesnej stráže na pokutách viac ako 10.900 eur,“ zdôraznila Burdová s tým, že o dodržiavanie zákona o lesoch sa v TANAP a Pieninskom národnom parku stará popri svojich pracovných povinnostiach viac ako 150 členov Lesnej stráže ŠL TANAP.

Súvisiace články

Aktuálne správy