Zisk spoločnosti Skanska prekonal očakávania

Prevádzkový zisk švédskej stavebnej firmy v poslednom kvartáli vlaňajška vzrástol na 2,31 mld. švédskych korún, pričom analytici očakávali jeho zvýšenie iba na 2,26 mld. SEK.

Švédska stavebná firma Skanska vykázala v poslednom kvartáli minulého roka medziročný rast prevádzkového zisku a objemu objednávok. Informovala o tom vo štvrtok spoločnosť, podľa ktorej sa stavebný trh vyvíja pozitívnym smerom. Prevádzkový zisk firmy, ktorej najväčším trhom sú Spojené štáty americké, vzrástol v sledovanom štvrťroku na 2,31 mld. švédskych korún (SEK). V rovnakom období roka 2013 bol na úrovni 1,65 mld. SEK.

Výsledok zahŕňa aj jednorazový výdavok na úrovni 100 mil. SEK, ktorý sa týka jej pôsobenia v Latinskej Amerike. Podnikanie v tejto oblasti musela firma reštrukturalizovať s cieľom znížiť náklady v dôsledku slabého dopytu ťažobného sektora, keďže v rokoch 2012 a 2013 spôsobilo firme stratu. Zisk aj napriek tomu prekonal očakávania analytikov agentúry Reuters, ktorí prognózovali, že bude na úrovni 2,26 mld. SEK.

Objem nových objednávok stavebnej divízie firmy, ktorá sa na jej tržbách podieľa zhruba 90 percentami, v štvrtom kvartáli vlaňajška stúpol na 42,2 mld. SEK. V rovnakom období roka 2013 bol vo výške 27,7 mld. SEK. Analytici prognózovali, že za október až december v roku 2014 dosiahne hodnota nových objednávok úroveň 37,8 mld. SEK.

Súčasťou svetového koncernu Skanska je aj spoločnosť Skanska SK, a. s. so sídlom v Bratislave, ktorá pôsobí na slovenskom trhu pod týmto menom od 1. apríla 2010 po zlúčení šiestich firiem. V Obchodnom registri SR je spoločnosť zapísaná od 3. augusta 1994, jej predchodcom boli Banské stavby, a. s. a neskôr Skanska BS, a. s.

(1 EUR = 9,4585 SEK)

Súvisiace články

Aktuálne správy