Zhoršujúca sa kríza v Rusku tvrdo zasiahne nemecké podniky

Prehlbujúcu sa hospodársku krízu v Rusku nemecké podniky tvrdo pocítia, varoval dnes predseda Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) Martin Wansleben. Informovala o tom agentúra DPA.
„Dezolátna ekonomická situácia v Rusku nepríjemne zasiahne nemeckú ekonomiku,“ povedal Wansleben. Ako dodal, viac než 90 % nemeckých firiem, ktoré sú v Rusku aktívne, očakáva, že situácia na domácom trhu sa v nasledujúcich 12 mesiacoch zhorší. Dôvodom je fakt, že už v minulom roku sa obchod medzi krajinami zredukoval zhruba o pätinu.
Situácia v ruskej ekonomike sa v roku 2014 začala rýchlo zhoršovať. Príčinami sú prudký pokles cien ropy, od vývozu ktorej je Rusko závislé, ako aj medzinárodné sankcie voči niektorým sektorom ruského hospodárstva pre anexiu Krymu a postoj Moskvy k vývoju na východe Ukrajiny.
Wansleben povedal, že nemecké podniky podporujú úsilie kancelárky Angely Merkelovej dosiahnuť v ukrajinskom konflikte mierové riešenie. S týmto cieľom sa dnes v bieloruskom Minsku koná schôdzka vrcholných predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka.
Šéf DIHK súbežne varoval pred prípadným rušením (obchodných) kontaktov s Ruskom a vyzval nemecké podniky, aby ďalej aktívne spolupracovali s ruskými firmami z odvetví, ktoré nie sú sankciami zasiahnuté. „Sme odhodlaní viesť dialóg, no zároveň aj obchody,“ povedal Wansleben.
Práve spor medzi Ruskom a Západom v dôsledku vývoja na Ukrajine spôsobil zhoršenie vývoja nemeckej ekonomiky v polovici minulého roka. Ku koncu roka sa však situácia v najsilnejšej európskej ekonomike opäť zlepšila a kríza v Rusku sa na samotnom nemeckom obchode za rok 2014 príliš dramaticky neprejavila.
Za celý vlaňajšok vzrástol nemecký export oproti roku 2013 o 3,7 %, zatiaľ čo dovoz sa zvýšil o 2 %. To sa podpísalo pod rekordný obchodný prebytok Nemecka, ktorý za rok 2014 dosiahol 217 miliárd eur. Dovtedajší rekord držal rok 2007, keď prebytok zahraničného obchodu Nemecka predstavoval 195,3 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy