Crowdfunding žltých Trabantov: Za dva dni vyzbierali fanúšikovia viac ako 36 000 eur

, ČRo Foto: YT;SITA;FB

Stačili mu necelé dva dni, aby cestovateľ Dan Přibáň vyzbieral potrebné peniaze od svojich fanúšikov na expedíciu Trabantom naprieč Tichomorím. Je to nový rekord českého crowdfundingu, teda projektu, ktorý financujú fanúšikovia.

Dan Přibáň požiadal dobrovoľníkov o peniaze v nedeľu prostredníctvom internetového portálu, pretože jeho výprave chýbalo pol milióna českých korún. Vyzbieraná suma je nakoniec viac než dvojnásobná. Cestovateľ síce počítal s tým, že nejaké peniaze takto získa, ale nie tak rýchlo a nie tak veľkú sumu. "Máme na facebooku skoro 50 tisíc fanúšikov, takže sme verili, že môžeme pol milióna počas mesiaca získať. Nečakali sme ale, že ho získame počas 20 hodín a druhý pol milióna počas ďalších 20 hodín. Je to dobrá správa, že tu ľudia nie sú zase tak zlí a sústredení na seba, ako to niekedy vyzerá," hovorí Dan Přibáň.

Za vyzbierané peniaze si výprava zaobstará základné veci ako letenky a kontajner na autá. "Máme vďaka tomu aj na kontajner späť. Pôvodne sme nemali ako dostať autá späť." Svojich fanúšikov vraj výprava zoberie za odmenu so sebou. "Nenarveme ich do Trabantov, ale dáme ich mená na autá. Nevieme ešte kam, ale máme veľkú strechu. Máme tiež drobnosti ako náramky na ruku, magnety. Vezmeme ich tiež na spracovanie filmu a urobili sme cestovku pre plyšákov," vypočítava dobrodruh a cestovateľ Dan Přibáň.

Trabanty, poľský maluch a motorky vyrazia v nákladnom kontajneri na dvojmesačnú plavbu do austrálskeho Perthu 17. februára. Posádky za svojimi vozidlami poletí až na konci marca.

Po Austrálii,Tichomorí a juhovýchodnej Ázii plánuje česko-slovensko-poľská výprava najazdiť vyše 20 tisíc kilometrov, cesta by mala trvať asi štyri mesiace. Z výpravy by mal opäť vzniknúť celovečerný film a televízny seriál. Peniaze navyše otvárajú expedícii nové technické možnosti, ako celú cestu zdokumentovať. "Namiesto čínskych kamier si kúpime pravé GoPro s mikrofónovým vstupom do kabín, takže budeme môcť nakrúcať ako Top Gear."

Cesta do Tichomoria bude oproti minulým výpravám odlišná. Do Austrálie odletia aj dva česko-slovenskí vozičkári, Kuba Koucký a Kristína Madajová. Expedíciu absolvujú v Trabantoch s ručným radením. "Na cestách sa najlepšie spolupracuje s ľuďmi, ktorí majú dostatok zlých životných skúseností. Ak je niekto otlčený životom, sú to vozíčkari. Ak chceme na cestu skutočne človeka, ktorý niečo znesie, vozíčkar je ideálna voľba," vysvetľuje Přibáň. Obaja handicapovaní majú s cestovaním veľké skúsenosti, Koucký už Austráliu navštívil, Madajová prešla stopom celú Strednú Ameriku.

Novým členom posádky je aj mladá cestovateľka Dominika Gawliczková, ktorá má s financovaním expedícií cez internet pozitívne skúsenosti. Na svojej motorke prešla severnú i južnú Európu, na cestu do Strednej Ázie jej ľudia prispeli 300 tisíc korunami. "Vybraná suma je úplne mimo mojich predstáv. Ale asi sa to ľuďom páči a je im to nejakým spôsobom blízke. Vidia, že cestovať môže aj úplný trotel ako ja," komentovala vtedy štedrosť Čechov, ktorí ju cez internet finančne podporili.

Minulú trasu cez Južnú Ameriku išla skupina s dvoma Trabantmi, poľským fiatom a Jawou z roku 1957. Na ceste dlhej vyše 21 tisíc kilometrov od Guyany až po radarovú stanicu Moat na najjužnejšom výbežku kontinentu strávili viac ako štyri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy