Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku v januári klesli

Medziročne sa cenová hladina v krajine znížila o 0,5 % a medzimesačne klesla o 0,4 %

Celková hladina švajčiarskych spotrebiteľských cien v januári v medziročnom porovnaní klesla o 0,5 % a v porovnaní s decembrom boli spotrebiteľské ceny v krajine nižšie o 0,4 %. Informoval o tom v utorok švajčiarsky štatistický úrad. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny takých tovarov, ako sú potraviny, nápoje, tabak, sezónne produkty, energie a palivá, bola v januári na úrovni 0,4 %.

Švajčiarsky štátny sekretariát pre ekonomické záležitosti v utorok informoval, že sezónne neupravená miera nezamestnanosti v krajine v januári mierne stúpla, a to na 3,5 % z decembrovej úrovne 3,4 %. Sezónne upravená miera nezamestnanosti sa však medzimesačne nezmenila a zostala na úrovni 3,1 %.

Podľa prognózy švajčiarskeho ekonomického inštitútu KOF, ktorú zverejnil minulý mesiac, sa celková hladina spotrebiteľských cien v krajine v tomto roku zníži o 1,5 %. Predchádzajúca predikcia inštitútu rátala s tohtoročným poklesom cien vo Švajčiarsku iba o 0,1 %. KOF zároveň predpokladá, že registrovaná nezamestnanosť v krajine v tomto roku vzrastie na 3,4 % z minuloročných 3,2 %. V budúcom roku podľa inštitútu nezamestnanosť stúpne na úroveň 4,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy