Prognóza IEA: USA zostanú hlavným zdrojom rastu produkcie ropy

, ČTK Foto:SITA

Hlavným zdrojom rastu svetovej produkcie ropy zostanú do konca tohto desaťročia Spojené štáty, a to napriek prepadu cien tejto strategicky dôležitej suroviny. Vo svojom strednodobom výhľade trhu s ropou to predpovedala Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). Jej prognóza je v rozpore s predpokladmi, že pokles cien povedie k dramatickému spomaleniu rastu ťažby z bridlicových ložísk v USA.

IEA však upozornila, že kombinácia nízkych cien, západných sankcií a výkyvov devízových kurzov bude tlačiť dole produkciu ropy v Rusku. Podiel Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na svetových dodávkach sa podľa IEA síce mierne zvýši, nevyšplhá sa však späť na úrovne z obdobia pred rozmachom ťažby z bridlicových hornín v USA.

Za rozmachom produkcia ropy v Spojených štátoch stojí technológia zvaná hydraulické štiepenie, inak tiež frakovanie. Tá sa používa na ťažbu z bridlicových hornín, je však nákladnejšia ako niektoré iné ťažobné postupy. Rast ťažby z bridlicových formácií v USA pritom citeľne prispel k výraznému zlacneniu ropy na svetových trhoch.

Cena americkej ľahkej ropy WTI v januári zostúpila pod 45 dolárov za barel, hoci ešte vlani v lete dosahovala takmer 110 dolárov. V posledných týždňoch však zamierila hore a teraz sa nachádza nad 50 dolármi za barel. Podľa IEA však bude toto oživenie relatívne obmedzené a ceny sa stabilizujú hlboko pod maximami z minulých rokov.

IEA predpokladá, že rast dopytu po rope v budúcom roku zrýchli na 1,13 milióna barelov denne z tohtoročných 910 000 barelov denne. Domnieva sa však, že pokles cien ropy bude mať vo zvyšku desaťročia na rast dopytu len obmedzený vplyv, nemožno od neho vraj očakávať ani výraznejšiu podporu pre hospodársky rast. "Napriek prudkému poklesu cien ropy boli vyhliadky pre globálny hospodársky rast v uplynulých šiestich mesiacoch opakovane zhoršené," cituje zo správy agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy