Južná Austrália uvažuje o vytvorení vlastnej jadrovej energetiky

Štát Južná Austrália, ktorý disponuje jednými z najväčších nálezísk uránu na svete, plánuje preskúmať výhody a riziká vytvorenia vlastnej jadrovej energetiky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Premiér štátu Jay Weatherill oznámil vytvorenie komisie, ktorá okrem rizík prešetrí aj potenciálny príspevok jadrovej energetiky k hospodárskemu rastu a boju proti klimatickým zmenám.
Austrália podľa Svetovej jadrovej asociácie ako celok disponuje najväčšími zásobami uránu vo svete, ktoré tvoria až tretinu známych nálezísk. Krajina však nemá vlastné atómové elektrárne a urán vyváža. Vo fiškálnom roku 2011/2012 sa tu vyťažilo 7529 ton uránovej rudy v hodnote 782 miliónov AUD (536,65 milióna eur). Tri existujúce bane vyrobili 7488 ton uránu U3O8, čím sa Austrália stala po Kazachstane a Kanade tretím najväčším producentom uránu.
Jedným z najväčších nálezísk je baňa Olympic Dam spoločnosti BHP Billiton, ktorá v roku 2012 zasadila austrálskej ekonomike ťažký úder, keď upustila od plánovaného rozšírenia bane v hodnote 20 miliárd USD (17,47 miliardy eur). Dôvodom boli klesajúce ceny medi a uránu. Medzičasom spoločnosť oznámila, že hľadá lacnejší spôsob spracovania medi a uránu, ktorý chce začať realizovať koncom budúceho roka.
(1 EUR = 1,4572 AUD, 1 EUR = 1,1447 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy