SaS vyzvala prezidenta nepodpísať otvorenie 2. piliera

Podľa zástupcov strany Sloboda a Solidarita bude mať otvorenie druhého piliera za následok sklamanie ľudí. Ako uviedli vo svojom stanovisku, vláda Roberta Fica a ministerstvo práce na čele s Jánom Richterom uprednostnili záujem podnikateľov v biznise životného poistenia pred záujmom občanov.

Novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorou v zrýchlenom konaní minulý týždeň parlament schválil otvorenie druhého dôchodkového piliera, by mal prezident SR Andrej Kiska vrátiť do parlamentu. Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa s touto požiadavkou obrátili v pondelok listom na prezidenta. „Tento vládny návrh poškodí časť sporiteľov. Otvorenie druhého piliera bude mať za následok sklamanie ľudí. Vláda Roberta Fica a ministerstvo práce na čele s Jánom Richterom uprednostnili záujem podnikateľov v biznise životného poistenia pred záujmom občanom,“ povedal podpredseda SaS Jozef Mihál.

Predseda strany Richard Sulík pripomenul, že výhrady SaS k tomuto kroku sú dlhodobo známe a boli prezentované aj v rozprave k návrhu zákona. „Skúsenosti z predošlých otvorení dávajú dôvod domnievať sa, že aj toto otvorenie bude sprevádzané masívnou kampaňou plnou poloprávd a ignorovania základných ekonomických, ale aj úplne logických faktov o neudržateľnosti pyramídovej hry zvanej prvý pilier,“ konštatoval Sulík. Zároveň dodal, že vláda tým vedome kormidluje túto krajinu do situácie, v ktorej sú dnes problémové krajiny prevažne z juhu Európy a sporitelia by mali o tom byť informovaní.

Minulý piatok zaujala rovnaký postoj aj strana Most-Híd, ktorá tiež požaduje, aby prezident novelu nepodpísal. „Každé otvorenie druhého piliera čoraz viac destabilizuje dvojpilierový dôchodkový systém. Toto je nezodpovedné a nekorektné voči občanom,“ uvádza sa v stanovisku strany Most-Híd. Vláda by podľa opozičnej strany mala predložiť návrh zákona, ktorý by stanovil, kto do druhého piliera patrí a kto nie. „Zároveň je nutné nastaviť legislatívu tak, aby sa dôchodky z prvého piliera nekrátili nevýhodným pomerom pre sporiteľov,“ tvrdí strana Most-Híd.

Druhý dôchodkový pilier sa otvorí od 15. marca do 15. júna tohto roka. Rozhodol o tom minulú stredu parlament, keď v zrýchlenom konaní schválil novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia dostanú všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS) alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy