Dijsselbloem potvrdil mimoriadne stretnutie ministrov financií

Šéfovia rezortov financií eurozóny sa deň pred summitom lídrov EÚ prvý raz stretnú so svojím novým gréckym kolegom Jánisom Varoufákisom. Ten by im mal predložiť svoje predstavy ďalšieho prístupu ku gréckemu dlhu a jeho splácaniu.

vyšlo aj v ZAH

BRUSEL 6. februára (SITA, Reuters) – Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem, ktorý predsedá skupine krajín používajúcich spoločnú európsku menu, v piatok potvrdil, že jeho rezortní kolegovia z členských krajín eurozóny sa mimoriadne stretnú budúcu stredu, teda deň pred summitom lídrov EÚ v Bruseli. Šéfovia rezortov financií sa tak prvý raz stretnú so svojím novým gréckym kolegom Jánisom Varoufákisom. Ten by im mal predložiť svoje predstavy ďalšieho prístupu ku gréckemu dlhu a jeho splácaniu. Varoufákis sa zatiaľ osobne stretol iba so svojimi kolegami z Británie, Francúzska, Talianska a Nemecka.

Pôvodnou témou budúcotýždňového summitu mal byť boj proti terorizmu a ukrajinská kríza. Po januárovom prevzatí moci v Grécku ľavicových radikálmi však nastal problém s ich nezáujmom pokračovať v dodržiavaní súčasných podmienok zahraničnej finančnej pomoci. Medzi lídrov únie po prvý raz zavíta aj nový grécky premiér Aléxis Tsípras, ktorého strana Syriza vyhrala januárové predčasné voľby so sľubom ukončiť úsporné opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy