Objem spotrebných úverov vlani stúpol o takmer 43 %

Slováci najčastejšie siahajú po spotrebných úveroch podľa Poštovej banky v jarných mesiacoch.

Banky poskytli za minulý rok na Slovensku nové spotrebné úvery v celkovom objeme 2,22 mld. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o takmer 43 %. „Stále však platí, že Slováci majú viac peňazí v bankách uložených ako požičaných. V Európskej únii patrí Slovensko k menej zadlženým krajinám, pretože Slováci sú pomerne šporovlivý národ. Menej ako my bankám dlžia v prepočte na hlavu už iba obyvatelia deviatich ekonomík,“ uvádza v správe Poštová banka.

Slováci najčastejšie siahajú po spotrebných úveroch podľa vyjadrení Poštovej banky v jarných mesiacoch. Často ich využívajú na menšie úpravy bytov či domov alebo na nákup zariadenia a spotrebičov. Záujem klientov Poštovej banky je tak o nové úvery, ako aj o konsolidáciu tých starších. Objem nových úverov Poštovej banky sa medziročne zvýšil o 18 %.

Podľa údajov Európskej centrálnej banky a prepočtov analytického tímu Poštovej banky mal na konci minulého roka dospelý Slovák z banky požičaných v priemere 5 226 eur. V Európskej únii je trend úverovania omnoho väčší. Najväčšími dlžníkmi v únii sú Luxemburčania. V tejto krajine pripadá na jedného dospelého človeka úver z banky v objeme takmer 92 tis. eur, teda 17-krát viac ako na Slovensku. Luxemburčania dlžia banke v priemere dvakrát toľko ako druhí najväčší bankoví dlžníci, ktorými sú Švédi.

Súvisiace články

Aktuálne správy