Nezamestnanosť v Dunajskej Strede dlhodobo klesá

Po prekonaní zložitého obdobia hospodárskej krízy a následnej stabilizácii a oživení situácie na trhu práce možno konštatovať, že vývoj miery nezamestnanosti v okrese Dunajská Streda zaznamenáva dlhodobo trvalý pokles. TASR o tom informovala riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) Dunajská Streda Zdenka Masodiová.
„Pokles registrujeme v pravidelných mesačných intervaloch od marca 2013. Vtedy sme mali 13,18-percentnú nezamestnanosť, v novembri 2014 bola miera nezamestnanosti na úrovni 10,39 percenta. Tento vývoj sa odzrkadľuje aj na vývoji celkového počtu uchádzačov o zamestnanie. Od spomínaného obdobia trvalého poklesu miery nezamestnanosti sme v novembri registrovali 7462 uchádzačov, znamená to pokles o 1693 ľudí,“ priblížila Masodiová.
Podľa riaditeľky dôvodom tohto pozitívneho vývoja je už spomínané zlepšenie situácie na trhu práce, v dôsledku čoho úrad práce zaznamenáva aj postupný nárast voľných pracovných miest. „Tento však mal v niektorých mesiacoch aj mierne kolísavý charakter,“ konštatovala s tým, že počet nahlasovaných a obsadzovaných pracovných miest zamestnávateľmi závisel aj od pružnosti zamestnávania, operatívnosti zabezpečovania svojich výrobných možností. „Priebežne sme zaznamenávali zvýšený počet uchádzačov o zamestnanie, ktorí sa umiestnili na trhu práce, či už v pracovnom pomere alebo ako zárobkovo činné osoby,“ poznamenala.
K pozitívnemu vývoju v nezamestnanosti výrazne prispeli aj aktivity úradu práce. „Postupne sme skvalitňovali poskytované služby, či už v oblasti sprostredkovania zamestnania, informačno-poradenských alebo odborno-poradenských činnostiach. Činnosti v jednotlivých oblastiach sme sa snažili prispôsobiť potrebám a požiadavkám našich klientov,“ uviedla riaditeľka ÚPSVR.

Súvisiace články

Aktuálne správy