Hospodársky rast USA sa v 4. štvrťroku spomalil

Rast amerického hospodárstva sa v poslednom kvartáli minulého roka spomalil, keďže ani vyššie spotrebiteľské výdavky nedokázali vykompenzovať výpadky v iných oblastiach. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.
Ministerstvo obchodu oznámilo, že hospodársky rast sa v posledných troch mesiacoch spomalil na 2,6 % v porovnaní so 4,6 % v druhom a 5,0 % v 3. štvrťroku.
Spotrebitelia prispeli svojím dielom, keďže ich výdavky vzrástli o 4,3 %, čo je najväčší vzostup od prvého kvartálu 2006. Najviac k tomu prispel pokles maloobchodných cien palív o 43 %, ktoré zanechali súkromným osobám viac peňazí na výdavky. Pozitívnou správou bolo aj zlepšenie situácie na trhu práce. Napriek tomu súkromné výdavky nedokázali vykompenzovať pokles kapitálových výdavkov podnikov, vlády a obchodu. Výdavky spoločností na vybavenie sa medzikvartálne znížili z 11 % na 1,9 %, čo je najvyšší pokles od 2. štvrťroku 2009. Tento vývoj je možné pripísať výraznému škrtaniu investícií v ropnom sektore.
V 4. štvrťroku sa zmiernili aj inflačné tlaky. Cenový index osobných spotrebných výdavkov (PCE) klesol na 0,5 %, čo je najnižšia úroveň od 1. kvartálu 2009. S výnimkou potravín a energie ceny stúpli o 1,1 %, čiže najmenej od 2. štvrťroku 2013.
Hospodársky rast za celý minulý rok dosiahol 2,4 %. Ekonómovia očakávajú, že tento rok bude prelomový vďaka vzostupu zamestnanosti a poklesu cien palív a hospodársky rast by v tomto roku mohol dosiahnuť vyše 3 %. Spojené štáty by mali prekonať ostatné veľké krajiny sveta, keďže Medzinárodný menový fond znížil vyhliadky hospodárskeho rastu vo svete v nasledujúcich dvoch rokoch, avšak zlepšil prognózy pre USA, kde očakáva rast 3,6 %. Tento údaj predstavuje najrýchlejší ročný rast v USA za posledných desať rokov, keďže takéto tempo (3,8 %) dosiahli v roku 2004.

Súvisiace články

Aktuálne správy