Výdavky francúzskych spotrebiteľov v decembri stúpli

Decembrové francúzske spotrebiteľské výdavky vzrástli o 1,5 %, ale za celý štvrtý kvartál vlaňajška stagnovali a za celý rok 2014 klesli o 0,2 %

Francúzske spotrebiteľské výdavky v decembri medzimesačne posilnili o 1,5 %, čiže výraznejšie, ako sa očakávalo. Celkový rast výdavkov bol výsledkom väčšej spotreby energie, ktorá posilnila o 6,9 %. Za celý štvrtý kvartál minulého roka však spotrebiteľské výdavky Francúzov stagnovali a za celý rok 2014 mierne klesli. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny INSEE.

Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že spotrebiteľské výdavky v decembri v porovnaní s novembrom posilnia iba o 0,2 %. Za celý rok 2014 výdavky spotrebiteľov, ktoré v minulosti boli hlavným motorom francúzskej ekonomiky, klesli o 0,2 %. V roku 2013 sa výdavky francúzskych spotrebiteľov znížili o 0,3 %.

Francúzsky štatistický úrad zároveň v piatok informoval, že ceny priemyselných výrobcov v krajine v decembri medzimesačne klesli o 0,9 % po novembrovom oslabení o 0,1 %. Ceny rafinérskych ropných produktov sa v decembri znížili o 14,9 %. Potraviny zlacneli o 0,2 %, pričom klesali už ôsmy mesiac po sebe. Znížili sa aj ceny ostatných produktov francúzskeho priemyslu, a to o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy