Britské inflačné očakávania sú na šesťročnom minime

Prieskum sociologickej spoločnosti YouGov a spoločnosti Citi ukázal, že inflačné očakávania na nasledujúcich 12 mesiacov sú v januári vo výške 1,2 %, kým v decembri boli vo výške 1,5 %

Inflačné očakávania vo Veľkej Británii na nasledujúcich 12 mesiacov sú v januári najnižšie za šesť rokov. Vyplýva to z prieskumu sociologickej spoločnosti YouGov a spoločnosti Citi. Prieskum ukázal, že inflačné očakávania na nasledujúci rok sú v januári vo výške 1,2 %, kým v decembri boli vo výške 1,5 %. Inflačné očakávania sú najnižšie od januára 2009. Očakávania na ďalších desať rokov oslabili na 2,6 % z úrovne 2,7 % v decembri. Je to nové rekordné minimum.

Miera inflácie vo Veľkej Británii sa v decembri dostala na najnižšiu úroveň od mája 2000. Znamená to, že britská centrálna banka nie je vystavená tlaku, aby v blízkej budúcnosti zvýšila úrokové sadzby. Medziročná miera inflácie dosiahla v decembri 0,5 %, kým v novembri bola vo výške 1,0 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, počítali s tým, že index spotrebiteľských cien bude v závere minulého roka na úrovni 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy