Nemecký súkromný sektor posilnil, francúzsky oslabil

V Nemecku v januári posilnil priemysel aj sektor služieb, francúzskemu súkromnému sektoru k rastu nepomohla ani najvyššia aktivita v priemysle za osem mesiacov

Nemecký súkromný sektor v januári zrýchlil svoj rast. Mierne spomalenie rastu priemyslu však vyvoláva pochybnosti o vyhliadkach najväčšej európskej ekonomiky. Zložený index nákupných manažérov (PMI) podľa predbežných údajov, ktoré zverejnila v piatok agentúra Markit, posilnil na 52,6 bodu z decembrových finálnych 52 bodov.

Index mapuje aktivitu v službách aj spracovateľskom priemysle, ktoré spolu tvoria viac ako dve tretiny výkonu najväčšej európskej ekonomiky. Hodnota PMI v priemysle sa znížila na 51 bodov z decembrových 51,2 bodu. PMI v sektore služieb vzrástol na 52,7 bodu z hodnoty 52,1 bodu. Hranica 50 bodov oddeľuje rast sektora od poklesu.

Francúzsky súkromný sektor sa v januári zmenšil deviaty mesiac po sebe. Stalo sa tak napriek tomu, že aktivita vo francúzskom priemysle dosiahla osemmesačné maximum. Zložený index PMI pre druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny oslabil na predbežných 49,5 bodu z úrovne 49,7 bodu v decembri. PMI vo francúzskom priemysle posilnil v januári o dva body a dostal sa na 49,5 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy