Neprehľadný trh s derivátmi: Prepáčte, zarobil som na vás

, bloomberg Foto: SITA;photl

Ak kupujete niečo od dílera, chcete čo najnižšiu cenu, ale on chce tú najvyššiu. Ako zistíte, že cena je príliš vysoká? Ak kupujete akcie, je všetko pomerne jasné. Keď je cena akcie 80 dolárov a broker chce 85 dolárov, sťahuje vás z kože.

Greg Smith, ktorý pracoval v Goldman Sachs, prestal predávať deriváty a začal kritizovať svojich kolegov za ich predajné praktiky. Jaber George Jabbour z rovnakej banky zase prestal s obchodovaním s derivátmi, aby začal klientom radiť, ako sa nenechať napáliť obchodníkmi s derivátmi. Mohli by sme dospieť k záveru, že ľudia, ktorí sa zaoberajú týmto trhom, sú pomerne citlivé duše, ktoré trpia túžbou odčiniť zlo, ktoré napáchali. Je tu ale Christopher Schroen, ktorý predával deriváty štátu Kalifornia, keď pracoval pre BP. Ten sa teraz vydal inou cestou. Žaluje svojich bývalých kolegov za to, že ceny derivátov boli príliš vysoko.

Takže ešte raz, pretože to je mätúce a stojí to za to. Schroen sa domnieva, že predal Kalifornii deriváty na plyn príliš draho a dnes tvrdí, že BP by mu za to mala vyplatiť milióny dolárov. Ešte zábavnejšie je, že Kalifornia s tým súhlasí. Schroen tvrdí, že štát zaplatil minimálne o 150 – 300 miliónov dolárov viac, než mal. A BP má podľa neho platiť za to, že mu umožnila urobiť to, čo urobil. Ale celá vec poukazuje aj na kľúčové problémy celého trhu s derivátmi.

Hlavne je tu otázka transparentnosti. Ak kúpite niečo od dealera, chcete čo najnižšiu cenu, on ale chce tú najvyššiu. Ako zistíte, že cena leží príliš vysoko? Ak kupujete akcie, je všetko pomerne jasné. Keď je cena akcie 80 dolárov a broker chce 85 dolárov, sťahuje vás z kože. U derivátov ale často transparentný trh neexistuje. Schroen svoje tvrdenie podopiera mixom cien rôznych swapov a opcií, ale pre priemerného klienta je ťažké odhadnúť správnu cenu. Ako to vyriešiť? Možno využitím konkurenčných ponúk. Iba Kalifornia vie, prečo tak neurobila. Alebo využiť služby nejakého nezávislého experta. To Kalifornia urobila, ale nebolo jej to nič platné.

Schroen je teda „záporákom“, ktorý sa teraz súdi. Je veľmi ťažké stáť za svojím klientom proti spoločnosti obchodujúcej s derivátmi, pre ktorú pracujete. Pre tú je totiž výhodné udržiavať klienta v neznalosti. Pre predajcov je zase lepšie, keď si udržiava dobré vzťahy s tradermi. Pokiaľ ale potom so svojou prácou skončia, zrazu sa všetko mení.

 

Autorom je Matt Levine.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy