Francúzski kamionisti plánujú dnes blokády ciest

Francúzski kamionisti plánujú od dnešného večera zablokovať hlavné cestné ťahy, aby podporili svoj boj za zvýšenie miezd o 5 %. Informovala o tom agentúra Reuters.
Odbory vyzvali vodičov, aby zablokovali prístup ku skladom palív, veľkoskladom, potravinovému trhu Rungis južne od Paríža a rovnako aj cesty v okolí medzinárodného letiska Roissy.
„Neočakávam, že ustúpia, kým nedostanú nôž na krk,“ povedal na adresu zamestnávateľov Thierry Douine, ktorý zodpovedá za dopravu v rámci odborovej organizácie CFTC. „V tomto sektore som prestal na Santa Clausa veriť už dávno,“ dodal.
Odbory okrem zvýšenia miezd žiadajú aj bonusy vo výške mesačného platu, kým zamestnávatelia zatiaľ ponúkajú zlepšenie miezd len o 1 %. Firmy sú ochotné ponúknuť 2 %, ďalšie navýšenie však vylúčili. „Päť percent je úplne mimo dosahu spoločností a vôbec nezodpovedá situácii. Vo Francúzsku neexistuje sektor, ktorý by mohol ponúknuť 5 %,“ povedal Nicolas Paulissen, predstaviteľ národnej asociácie prepravcov FNTR.
Ak bude štrajk odborov trvať dlhšie než do utorka, môže ovplyvniť ekonomickú aktivitu, ktorú beztak ochromil pokles spotrebiteľských výdavkov po teroristických útokoch v Paríži. Akákoľvek väčšia akcia odborov môže poškodiť aj vládu prezidenta Francoisa Hollandeho, ktorá si vyslúžila tvrdú kritiku za postup pri riešení útokov.
Kamionisti a farmári v roku 2013 ochromili dopravu vo Francúzsku na celé týždne, keď protestovali proti plánovanej dani na ťažkú cestnú dopravu a prinútili vládu zvážiť možnosť jej zrušenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy