Nemeckí oceliari počítajú v tomto roku so zotavením trhu

Nemecký oceliarsky priemysel očakáva v tomto roku mierne zotavenie trhu. Dopyt sa má zvýšiť o 1 až 2 % na 39,5 milióna ton. Informovala o tom agentúra DPA.
Nemecké oceliarne vlani vyprodukovali 42,95 milióna ton ocele, čo je medziročne o jedno percent viac. Mnohé podniky však v dôsledku nízkych cien ocele zápasia so stratami.
Podľa prezidenta oceliarskeho združenia Hansa Jürgena Kerkhoffa produkcia má v porovnaní s minulým rokom stúpnuť o 1 % na 43,4 milióna ton. Ako dôvod uvádza pozitívne vyhliadky najdôležitejších odberateľov. Nemecký automobilový aj strojársky priemysel očakávajú v tomto roku zvýšenie svojej produkcie o 2 % a stavebný sektor predpokladá podobný vzostup obratu. Tieto tri sektory tvoria celkovo tri štvrtiny dopytu po oceli v Nemecku.
Situácia na trhu je napriek tomu aj stále napätá, zdôraznil Kerkhoff. Najväčším rizikom pre európsky oceliarsky trh zostáva lacný dovoz z Číny a nemalú neistotu vyvoláva aj vývoj v Rusku. Ekonomická kríza bude totiž tamojšie oceliarske podniky nútiť k expanzii na európsky trh a slabý rubeľ im prinesie výrazné konkurenčné výhody.

Súvisiace články

Aktuálne správy