Priemyselná produkcia v USA klesla v decembri prvýkrát za 4 mesiace

Priemyselná produkcia v Spojených štátoch zaznamenala v decembri mierny pokles, čo je dôsledok prepadu produkcie v energetickom sektore. S odvolaním sa na údaje americkej centrálnej banky o tom informovali agentúry AP, Reuters a portál RTTNews.
Ako uviedol Federálny rezervný systém (Fed), priemyselná produkcia klesla v decembri medzimesačne o 0,1 % po tom, ako v novembri zaznamenala rast o 1,3 %. Bol to prvý pokles za štyri mesiace. Výsledky najviac ovplyvnil energetický sektor, kde produkcia klesla až o 7,3 % po novembrovom raste o 4,2 %. Fed v tejto súvislosti upozornil, že pokles produkcie v energetickom odvetví je dôsledkom vyšších teplôt, a tým zníženého dopytu po energiách.
Bez zahrnutia energetického sektora priemyselná produkcia v USA v decembri zaznamenala rast, ktorý dosiahol 0,7 %. Produkcia v ťažobnom sektore sa zvýšila o 2,2 %, pričom rástla aj ťažba ropy a plynu. Vo výrobnom sektore sa produkcia zvýšila o 0,3 % a v tejto oblasti dosiahli USA rast už 4. mesiac po sebe.
Fakt, že produkcia v ťažobnom odvetví vzrástla o viac než 2 %, podľa analytika Paula Ashwortha naznačuje, že prudký pokles cien ropy v poslednom období nemal okamžitý vplyv na ťažbu z bridlíc. „Decembrové údaje z ťažobného sektora zahŕňajú aj produkciu z ropných ložísk,“ povedal Ashworth. Ako dodal, odhaduje, že produkcia bude rásť celý prvý polrok, nakoľko producentov by zastavenie rozbehnutej ťažby stálo príliš veľa. Obmedzovať však budú otváranie nových ložísk.

Súvisiace články

Aktuálne správy