Svetový poskytovateľ služieb v ropnom sektore Schlumberger zruší 9000 miest

Americký koncern Schlumberger plánuje zrušiť v tomto roku 9000 pracovných miest. Dôvodom je pokračujúci pokles cien ropy, ktoré sa od júna minulého roka prepadli takmer o 60 %. Prepustenie spomínaného počtu zamestnancov bude predstavovať približne 7,5 % pracovnej sily spoločnosti. Informovali o tom agentúra DPA a ruský spravodajský server Sputnik.
„Vzhľadom na súčasný vývoj cien ropy a očakávané tohtoročné zníženie výdavkov na prieskum a ťažbu zo strany ropných firiem sme museli pristúpiť k redukcii počtu zamestnancov,“ povedal pre Sputnik Stephen Harris z oddelenia komunikácie spoločnosti.
Schlumberger je najväčším poskytovateľom servisných služieb v ropnom priemysle na svete a prepad cien ropy tak zasahuje aj do jeho vyhliadok. Niektoré spoločnosti, ktorým poskytuje svoje služby, už oznámili, že obmedzia investície do prieskumu a ťažby ropy.
Najmä menšie ropné firmy uviedli, že budú mať problémy udržať sa v zisku. Negatívny vývoj cien však zasiahol aj giganty v ropnom sektore. Americký koncern ConocoPhillips, ktorý je 3. najväčšou ropnou firmou v USA, uviedol, že tento rok zníži investície o 20 %. Britská ropná spoločnosť BP zasa informovala, že v rámci projektov v Severnom mori prepustí v najbližších mesiacoch asi 300 zamestnancov. Podobne redukciu počtu pracovných miest oznámila tento týždeň aj americká ropná spoločnosť Apache.

Súvisiace články

Aktuálne správy