EK: Daňová dohoda Amazonu s Luxemburskom mohla byť nelegálna

, ČTK Foto: SITA

Daňová dohoda medzi obrím americkým internetovým predajcom Amazon a Luxemburskom predstavovala podľa európskych regulátorov pravdepodobne formu štátnej pomoci. Ukazujú to odtajnené dokumenty, ktoré v piatok zverejnila Európska komisia. Brusel v nich vyjadril pochybnosti, či bola táto pomoc v súlade so zákonmi.

Európska komisia vlani v októbri oznámila, že začala hĺbkové vyšetrovanie daňovej dohody medzi Amazonom a Luxemburskom, kde firma vykazuje najviac ziskov zo svojho podnikania v Európe. Dohody, ktoré pochádza z roku 2003, vraj mohli firmu nespravodlivo daňovo zvýhodniť voči konkurencii.

Podrobnosti k prípadu Brusel zverejnil dnes. V 23 stránkovom dokumente s dátumom 7. októbra sa píše, že Luxembursko zrejme poskytlo Amazonu nespravodlivé zvýhodnenie. "Predbežný názor komisie je ten, že daňové dojednania Luxemburska v prospech Amazonu z 5. novembra 2003 predstavuje štátnu pomoc […] a komisia má v tejto fáze pochybnosti, pokiaľ ide o súlad tejto dohody s vnútorným trhom," píše sa v texte.

Vyšetrovanie je súčasťou širšieho procesu Bruselu proti daňovým dohodám nadnárodných spoločností s jednotlivými štátmi EÚ. V prípade Luxemburska vyšetrovanie vyvolalo otázniky nad bývalým dlhoročným premiérom Luxemburska, súčasným šéfom EK Jeanom-Claudom Junckerom a jeho úlohu v daňovej politike tejto západoeurópskej krajiny.

Dokument sa zaoberá štruktúrou fungovania Amazonu v Európe. Ako ústredie jeho európskych operácií a ako prevádzkovateľ jeho európskych webových stránok fungovala luxemburská spoločnosť zvaná LuxOpCo. Tá podľa komisie zhromažďovala príjmy z európskych webov Amazonu. Zároveň platila licenčný poplatok luxemburskej spoločnosti zvanej Lux SCS, ktorá v krajine nemá povinnosť odvádzať daň z príjmov právnických osôb.

Čistý obrat LuxOpCo bol v roku 2013 13,6 miliardy eur, čo predstavovalo zhruba pätinu globálneho predaja firmy. Spomínaný licenčný poplatok je pritom odpočítateľný z daní. "Keby bol (tento poplatok) prehnaný, nadmerne by to znížilo daň platenú Amazonom v Luxembursku tým, že by sa presunuli zisky na nezdanený subjekt z hľadiska zdanenia podnikových príjmov," píše komisia. Tá okrem iného podľa agentúry Reuters poznamenáva, že Luxembursku trvalo iba dva týždne, konkrétne 11 pracovných dní, než daňovú dohodu požadovanú Amazonom vyhodnotilo a prijalo.

Margrethe Vestagerová
Brusel vyšetruje podobné dohody medzi Írskom a spoločnosťou Apple, Holandskom a reťazcom kaviarní Starbucks a medzi Luxemburskom a automobilkou Fiat. Terajšia eurokomisárka pre hospodársku súťaž, Dánka Margrethe Vestagerová chce dospieť k rozhodnutiu v týchto prípadoch do konca druhého štvrťroka. Príjemca nelegálnej štátnej pomoci musí obvykle vrátiť tieto peniaze danému štátu.

Amazon uviedol, že žiadny osobitný daňový režim v Luxembursku nemal. Luxemburské ministerstvo financií uviedlo, že obvinenia zo štátnej pomoci sú v tomto prípade nedôvodné, napísal server BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy