Mexický miliardár Carlos Slim sa stal hlavným akcionárom New York Times

Mexický miliardár Carlos Slim (64) je nielen druhým najbohatším mužom sveta, ale teraz už aj hlavným akcionárom popredného amerického denníka New York Times.

Mexický miliardár Carlos Slim (64) je nielen druhým najbohatším mužom sveta, ale teraz už aj hlavným akcionárom popredného amerického denníka New York Times. Informoval o tom denník Handelsblatt.

Slim nedávno nakúpil akcie New York Times za 101,1 milióna USD (86,35 milióna eur), čím jeho podiel dosiahol 16,8 %. Kontrolný balík akcií aj naďalej zostáva v rukách rodiny Sulzbergerových prostredníctvom jednej nadácie.

Miliardár sa v denníku prvýkrát angažoval počas finančnej krízy v roku 2009, keď mu požičal 250 miliónov USD. V tom čase sa tlači výrazne znížili príjmy z reklamy. Denník musel vykonať drastické úsporné opatrenia a predať väčšinu svojich kancelárií na Manhattane.

Časopis Forbes zaradil Slima s majetkom v odhadovanej hodnote 72 miliárd USD na druhé miesto v rebríčku najbohatších ľudí sveta. Majetok nadobudol ako podnikateľ v telekomunikáciách a následne rozšíril svoju činnosť aj do ďalších priemyselných oblastí. Mexičan však ani zďaleka nie je jediný, kto pre seba "objavil" mediálny biznis. Napríklad, zakladateľ Amazonu Jeff Bezos v roku 2013 kúpil Washington Post a najznámejší investor Warren Buffet investoval nemalé čiastky do viacerých periodík.

Súvisiace články

Aktuálne správy