Nórsko podľa ministerky financií zvládne nižšie ceny ropy

Nórska ministerka financií Siv Jensenová tvrdí, že štátny rozpočet krajiny je dobre prispôsobený situácii. Do štátneho rozpočtu krajiny sa môžu ročne presunúť až štyri percentá z nórskeho ropného fondu, ktorého hodnota je 845 mld. USD.

Nórska ekonomika je schopná zvládnuť situáciu vyplývajúcu z poklesu cien ropy. Vyhlásila to v piatok nórska ministerka financií Siv Jensenová. „Chcem zdôrazniť, že to nie je žiadna kríza. Ak sa situácia ešte viac zhorší, sme pripravení na opatrenia,“ uviedla ministerka. Dodala, že v súčasnosti je štátny rozpočet Nórska dobre prispôsobený ekonomickej situácii.

Do štátneho rozpočtu krajiny sa môžu ročne presunúť až štyri percentá z nórskeho ropného fondu, ktorého hodnota je 845 mld. USD. Počítalo sa však s tým, že v roku 2015 sa do rozpočtu presunú iba tri percentá z tohto fondu, čo znamená, že vláda má ešte rezervu v sume 8,5 mld. USD. „V podstate na situácii, ktorej sme svedkami, nie je nič dramatické,“ povedal guvernér nórskej centrálnej banky Oeystein Olsen. „Hospodársky rast v roku 2015 bude slabší, ale stále očakávame oživenie rastu v najbližších rokoch,“ dodal.

Ceny ropy od polovice roka 2014 oslabili o viac ako o 50 % a predpokladá sa, že nórsky ropný sektor v tomto roku zredukuje investície o 15 až 20 %. Nórska ťažba ropy a plynu sa na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny podieľa zhruba pätinou.

(1 EUR = 1,1708 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy